Voedsel van morgen

voedsel van morgen_screenshot

Foto: screenshot video Voedsel van morgen in De Studio

Wat eten we in 2050? En waar komt dit voedsel vandaan en hoe wordt het gemaakt? Op deze vragen probeert de tentoonstelling Voedsel van Morgen antwoord te geven. NEMO Science Museum organiseert deze tentoonstelling in samenwerking met Next Nature Network.

De tentoonstelling is opgezet in aan de hand van drie scenario's: plantaardig, dierlijk en functioneel voedsel. Bezoekers krijgen onder andere een kijkje in de toekomst van insecten, kweekvlees, GMO, Biotech, plantaardige alternatieven, alternatieve kweekmethoden, voedsel als medicijn en nieuwe sensorische voedselbeleving.

Curator Chloé Rutzerveld vertelt dat bij eerdere tentoonstellingen over dit onderwerp het accent op de wetenschap of op het kunstzinnig danwel designconcept. Deze tentoonstelling is een combinatie, vertelt Chloé. Ze geeft als voorbeeld kweekvlees. De tentoonstelling gaat niet alleen over de wetenschap: hoe werkt kweekvlees, hoe maak je het? Maar het neemt de bezoeker ook mee in het ontwerp. "Stel je voor" zegt Chloé. "Er komt kweekvlees. Op wat voor manier gaan we dan dan integreren in de maatschappij. Gaan we bijvoorbeeld gebreid vlees eten?"

Aan de tentoonstelling werken zowel ontwerpers, ondernemers als wetenschappers mee. Het is ook mogelijk om verschillende workshops te volgen zoals De insecten smaaktest, Test je neus en Maak je recept van de toekomst.

Voedsel van morgen is tot en met 6 oktober 2019 te bezichtigen in De Studio op Marineterrein Amsterdam. 

Reactie toevoegen

 
Dossiers
Lees ook
PHW en SuperMeat willen kweekkip op de markt brengen

PHW en SuperMeat willen kweekkip op de markt brengen

De Duitse gevogelteproducent PHW en de lab-vlees startup SuperMeat gaan samenwerken. De bedrijven willen snel kweekkip op de markt brengen. SuperMeat is een Israelisch bedrijf dat is gespecialiseerd in het kweken van vlees. Het laboratorium heeft slechts een paar cellen nodig om kippenvlees te produceren. Volgens Supermeat hoeven ze slechts een kleine...

Kweekvlees mag nog niet geconsumeerd worden

Kweekvlees mag nog niet geconsumeerd worden

Steeds meer bedrijven willen kweekvlees op de markt brengen. Het Amerikaanse bedrijf Just wilde hun kweekvlees in een Nederlands restaurant laten proeven maar krijgt hiervoor geen toestemming van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Voorlopig is kweekvlees in Nederland alleen in het museum te bekijken. NEMO Science Museum in Amsterdam...

Meatable ontwikkelt vlees uit één cel

Meatable ontwikkelt vlees uit één cel

Echt vlees produceren met een minimale impact op mens, milieu en dier, dat is de missie van de nieuwe Nederlandse startup Meatable. De startup, opgericht in samenwerking met wetenschappers van Cambridge en Stanford, is in het bezit van een patent waarmee met één cel 100% echt vlees - met zowel spier- als vetcellen -, kan worden geproduceerd,...