Voermaatregel Schouten berekend op de achterkant van een sigarendoos?

runderen op stal_Pixabay

Foto: Pixabay

De Stichting Stikstofclaim (SSC) en Agrifacts (Staf) daagden het ministerie van Landbouw (LNV) in een kort geding over de voermaatregel van minister Schouten voor de melkveehouderij. Dat leverde vandaag een onverwachte ontdekking op. De voermaatregel waarmee de minister juridisch haar stikstifdossier zodanig sluitend wil krijgen dat bouwprojecten door kunnen gaan, blijkt niet onderbouwd. Toen de eisers dat hoorden vroegen zij de rechter geen uitspraak te doen.

"Het is weinig zinvol een uitspraak te doen over cijfers, die toch niet beschikbaar zijn”, zegt Johan Spithoven van SSC in een reactie op Melkvee. De zitting maakte duidelijk dat de verantwoordelijk ambtenaar de gebruikte informatie voor het opstellen van de voermaatregel niet gedocumenteerd heeft, schrijft het boerenblad. Dat is opmerkelijk genoeg en maakt het onmogelijk om de berekeningen te controleren en vast te stellen hoe het nut en de kosten van de maatregel zich tot elkaar verhouden. SSC en Staf willen nu met het ministerie in gesprek gaan "om duidelijkheid te krijgen over wat er is gebeurd”.

Tijdens dit gesprek moet ook de betreffende ambtenaar aanwezig zijn om de aanpak van het ministerie te verantwoorden. SSC en Staf krijgen vandaag nog te horen wanneer zij met het ministerie en de betrokken ambtenaar in gesprek kunnen.

Agractie meldt in een persbericht direct contact te hebben opgenomen met de verantwoordelijke ambtenaren binnen het ministerie. De nieuwe boerenorganisatie zegt inmiddels reeds "een inhoudelijk gesprek" te hebben gevoerd, "ook over de onderbouwing van de cijfers, die nu worden doorgerekend". Agractie concludeert dat de maatregel "onhoudbaar is" en "van de baan moet".

Foodlog

Reactie toevoegen

 
Dossiers
Lees ook
Puur natuur uit de Rotterdamse polder

Puur natuur uit de Rotterdamse polder

Op diervriendelijke wijze houden Lenno en Mariëlle Hoogerbrugge Limousin koeien in de Rotterdamse polder Schieveen. Eens per maand verkopen ze een hele koe vanaf hun boerderij. In één keer, direct aan particulieren. “Puur natuur, traceerbaar rundvlees. Verser kan niet.”

Rooskleurig

Rooskleurig

Het is alweer 2020, de tijd vliegt! Er is veel gebeurd het afgelopen jaar en het lijkt net alsof de hele ‘vleesschaamte-discussie’ in een stroomversnelling is geraakt. Was het eerst sporadisch dat we iets hoorden over minder vlees eten; tegenwoordig is het haast dagelijks.

Hightech veehouderij in natuurgebied

Hightech veehouderij in natuurgebied

Boer Geert Meersschaert en zijn vrouw Kris van Royen produceren ‘présalé’-rundvlees dat ze zelf verkopen. Het vlees komt van runderen die de helft van het jaar grazen in het natuurgebied van het Verdronken land van Saeftinghe in Zeeuws-Vlaanderen. Op hun bedrijf gaat hightech-veehouderij hand in hand met natuurlijke begrazing.