‘Voorverpakken geeft rust in de tent’

4 november 2020 Xandra Veltman

Slagers bereiden zich voor op een bijzondere decembermaand. Terwijl de coronamaatregelen worden aangescherpt, verwachten veel slagers voor de komende feestdagen een recordaantal klanten. “Ze willen thuis uit eten gaan.” Vandaag het tweede deel van de rondvraag Kerst in crisistijd met Keurslager Blokdijk.

Cees Blokdijk begon al in 1988 voor zichzelf. In 2004 werd hij keurslager. Zijn zaak heeft hij in het oude centrum van Medemblik. Daar is ook zijn worstmakerij. “We maken vrijwel alles zelf,” zo vertelt hij. “Ik heb een eigen mester voor dikbilvlees, en verkoop alleen nog Livar-varkensvlees. Dat is echt overheerlijk.” Juist omdat de keurslagerij bijna alles zelf maakt heeft Blokdijk wel ‘wat handjes’ nodig en werken er vijftien man in de zaak. “We hebben veel soorten verse salades en maaltijden, alles met zo weinig mogelijk E-nummers.”

Blokdijk heeft ook al 22 jaar een vertrouwensband met Weidelco. “Als Jan Atsma van Weidelco wat nieuws heeft, komt hij vaak al snel bij mij. Vernieuwen is ook het leuke van ons vak. Zo kwam hij een half jaar geleden met een nieuwe verpakkingsmachine waarop je kunt voorverpakken op atmosfeer. Dat leek me wel wat; ik wilde wel af van m’n drie soorten verpakking en deze verpakking bestaat uit rietsuiker met nog 5 procent plastic. Het is mooi en duurzamer. De verpakking mag bij het oud papier. Nu kan ik vleeswaren, maaltijden en vers vlees begassen en verpakken. Alles ziet er helder en strak uit en is langer houdbaar. De klanten moesten even wennen en wilden bijvoorbeeld zeker weten dat we de verpakking niet meewegen. Maar nu geeft het rust in de tent. Zeker met deze bijzondere feestdagen voor de deur. We kunnen gemakkelijk van tevoren verpakken, tot carpaccio’s en mini-gourmets toe. We gaan een pick-up point opzetten en maken pakketten van tevoren klaar. Dinsdag voor kerst sluiten we en zetten we alles klaar in die container, en dan is het woensdag en donderdag afhalen. Zo kunnen we de circa 800 klanten aan. Als de restaurants nog veel te doen krijgen wordt het nog drukker. Maar Weidelco heeft het ons wel gemakkelijker gemaakt.”

Er blijft zo ook meer tijd over om je goed op de producten te focussen, constateert Blokdijk tevreden. Want hij vindt kerst een hele gezellige tijd, ook met het personeel. “Ook al is het dit jaar anders, kerst zorgt wel voor een binding met collega’s en klanten.”

Dit is het tweede deel van deze rondvraag. Volgende week volgt het derde deel. Lees hier deel 1 terug. Abonnees van Vlees+ lezen de complete rondvraag online of in Vlees+ 7-2020. Nog geen abonnee? Sluit dan nu een abonnement af op Vlees+ en betaal het eerste jaar slechts € 49,99 excl btw.

Altijd op de hoogte blijven?