Waterbuffels in de wei

15 februari 2018

Het boerenbloed begon bij Arjan Swinkels pas op zijn dertigste te kriebelen. Nu houdt hij waterbuffels. De stiertjes worden gemest en geslacht, het vlees vindt via internet zijn afnemers en de melk verwerkt hij zelf tot yoghurt, ijs en paneer. Arjan Swinkels is hiermee een nieuwe weg ingeslagen met zijn opa’s boerderij. Op De Stoerderij lopen de waterbuffels nu tussen de klaver en boterbloemen.

Met de vrouwelijke dieren bouwt hij aan zijn veestapel van nu 56 buffels, waarvan hij er elf twee keer per dag melkt. Vier laten zich niet melken, maar die houdt hij aan om sneller te groeien. Verder heeft hij twaalf stuks jongvee die nog geen melk geven. De rest zijn vleesstiertjes.

Swinkels heeft zichtbaar plezier in zijn beesten. “Ze zijn zo totaal anders dan koeien, laag op de poten, kleine uier, veel dikker dan een melkkoe en ze geven ook nog veel minder melk. Acht liter per dag in plaats van veertig.”

In Vlees+ editie 1 (februari 2018) staat een langer artikel over de waterbuffels van Arjan Swinkels.

Meer lezen? Neem een abonnement op Vlees+.

Altijd op de hoogte blijven?