'We verkopen honderden kippen per week'

23 juli 2020 Xandra Veltman
Foto: Henk Riswick

In juli 2020 startte de Europese campagne ‘Onze kip! Kip van hoge kwaliteit met Europese garanties’ gestart. Daarom blikken we terug op de VAS-beurs afgelopen november waar het goede verhaal van kip en gevogelte te zien en te proeven was. Vandaag deel 1 van de rondvraag 'Kip met een verhaal' met Poeliersbedrijf Van der Laan en Poelier Rogier van Ofwegen.

Hollandse Scharrelkip

Poeliersbedrijf Van der Laan was op de VAS vertegenwoordigd met Boerderijkip - een honderd procent Hollandse scharrelkip van het langzaam groeiende ras Hubbard, vertelt René Hoogland. “Ons bedrijf is IFS high level-, SKAL- en BL-gecertificeerd ” Wat klopt er dan van de antibioticaverhalen? “Mocht een dier in een vroeg stadium antibiotica toegediend krijgen, dan kun je er zeker van zijn dat die stoffen het lichaam in de loop van de tijd verlaten. Een kip die geslacht wordt, heeft geen antibiotica in zijn lijf.”

Bourgondiërs

Poelier Rogier van Ofwegen verkoopt de scharrelkip graag. Hij heeft een echte ouderwetse poelierswinkel in Santpoort bij Haarlem. “Hier komen mensen speciaal voor poeliersproducten en wij garanderen al 25 jaar hele hoge kwaliteit. Alles wat verkrijgbaar is aan bijzonder gevogelte vind je bij ons, we promoten gevogelte al jaren in het BBQ-seizoen en verkopen honderden kippen per week. Ik laat mensen ook zien hoe de dieren opgroeien en zit wekelijks met Bas en René (Van der Laan, red.) aan de telefoon om de beste kip te krijgen tegen een verkoopbare prijs. Mijn bedrijfsleider Daan en ik zijn echte Bourgondiërs; het leukste vinden we om over eten te praten en mensen iets moois te verkopen. Passie delen, daardoor behouden we plezier in ons vak.”

De relatie met Van der Laan bestaat zo lang de winkel er is en Van Ofwegen zat vroeger al aan tafel met de vader van Bas. “Dit zijn mensen die echt iets voor je willen doen en ze hebben me in de moeilijke beginjaren goed bijgestaan. Ze vinden het een mooie uitdaging dat wij alleen kwaliteit willen leveren.”

Dit was het eerste deel van deze rondvraag over gevogelte. Op 5 augustus verschijnt deel 2. Abonnees van Vlees+ lezen de complete rondvraag online of in Vlees+ 7-2019Nog geen abonnee? Sluit dan nu een abonnement af op Vlees+ en betaal het eerste jaar slechts € 49,99 excl btw.

 

Altijd op de hoogte blijven?