Worst maken is toegevoegd aan de lijst met immaterieel erfgoed door Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland. Er is veel vakmanschap en kennis nodig om op ambachtelijke wijze een worst te maken.

Het ambacht worst maken wordt door slagers overgedragen van generatie op generatie. Dit ambacht staat onder druk. Industrieel vervaardigde en vaak goedkopere worsten maken een opmars, terwijl steeds meer slagerijen met hun ambachtslieden verdwijnen. Om dit vakmanschap te bewaren streefde het Worstmakersgilde er naar om worst maken op de lijst van immaterieel erfgoed te krijgen.

De KNS noemt het in een bericht 'terecht' dat worst maken is toegevoegd aan de lijst. Andere voorbeelden die van immaterieel erfgoed die op de lijst staan zijn: poffertjes bakken, snert maken, het Brabantse worstenbroodje en het ambacht van molenaar.

Het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland voert sinds 2012 de implementatie van het Unesco-verdrag uit. Het doel is om immaterieel erfgoed te promoten en toegankelijk te maken, om de sector te stimuleren en professionaliseren, om de participatie eraan te bevorderen en om de kennis erover te vergroten. De primaire taken zijn onderverdeeld in erfgoedzorg en kennisontwikkeling.

Bron: KNS

 

 

Altijd op de hoogte blijven?