Zeker Zeeuws lamsvlees van schapenfokkerij Oosterstein

Vlees+_Oosterstein Noordbevelam

Schapenfokkerij Oosterstein van Guus en Mariëtte de Regt heeft 600 fokschapen die het gehele jaar voor nageslacht zorgen. De schapen grazen op de zeedijk langs de Oosterschelde bij Kats in Noord-Beveland. Het zilte gras en de zilte lucht geven een specifieke smaak aan het zogenaamde Noordbevelam. “Het is zogenoemd pré-selé, ‘voorgezouten’”, vertelt Guus de Regt. In dit vlees is de fokkerij gespecialiseerd.

Schapenfokkerij Oosterstein

De fokkerij was aanvankelijk veel groter, met 2.000 fokooien. Maar omdat Guus en Mariëtte geen bedrijfsopvolging hebben zijn ze ingekrompen naar 600. De aangepaste stal maakt het mogelijk om het gehele jaar lammeren te fokken. De ooien worden kunstmatig gedekt. De pasgeboren lammetjes blijven de eerste tijd bij hun moeder. Als de dieren drie tot zes maanden zijn worden ze geslacht.

Zeker Zeeuws Keurmerk

Het lamsvlees van schapenfokkerij Oosterstein is een echt streekproduct. Het voer van de schapen komt van het eigen land of uit de streek. Guus: “We geven ze stro, uien, wat aardappelafval hier uit de buurt.” Daarom heeft het lamsvlees ook het Zeker Zeeuws keurmerk. Volgens wordt er voor Noordbevelam wel meer betaald per kilo dan voor gewoon lamsvlees.

Slagerij Verburg

Een van de vaste afnemers van Schapenfokkerij Oosterstein is de enige slager van Noord-Beveland, Slagerij Verburg. Cor Verburg is een van de weinige nog zelfslachtende slagers. Hij verwerkt op jaarbasis zo'n 200 lammeren. In het slachten zit niet het meeste werk voor de slager Cor. “Het uitbenen en verwerken is veel meer werk”, vertelt hij. Zijn voorkeur gaat uit naar lammeren van drie à vier maanden oud. Die geven volgens Cor het beste vlees.

Lees meer over Guus en Mariëtte de Regt en hun Schapenfokkerij Oosterstein in Vlees+, editie 3-juni 2018. In deze editie staat ook een artikel over Cor Verburg en zijn Slagerij Verburg. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een abonnement af!

Reactie toevoegen

 
Lees ook
Jan Zandbergen introduceert Everlamb

Jan Zandbergen introduceert Everlamb

Jan Zandbergen brengt een nieuw vleesmerk voor de foodservice op de markt. Everlamb bestaat uit een breed assortiment bevroren lamsvlees, zoals lamskoteletten, lamszadeltjes en lamsboutschijven, maar ook lamsburgers, -gehakt en medaillons. Het lamsvlees is nauwkeurig, standaard geportioneerd (afmeting en/of gewicht). Dit geeft verschillende voordelen...

Promotiecampagne voor Label Rouge in Nederland

Promotiecampagne voor Label Rouge in Nederland

De redactie van Vleesplus bezocht afgelopen week Frankrijk om nader kennis te maken met Label Rouge, een keurmerk voor topkwaliteit landbouwproducten. Dat gebeurde op uitnodiging van de Franse belangenorganisatie voor de export Sopexa. Vooral kip van dit label is in Nederland verkrijgbaar, maar er is ook varkens-, rund- en lamsvlees, vis en groenten....

Slagerij Verburg slacht zelf in eigen slachterij

Slagerij Verburg slacht zelf in eigen slachterij

De ambachtelijke Slager Verburg in Kortgene is de enige slagerij op het Zeeuwse Noord-Beveland. Aan het roer staan Cor en Corine Verburg. Cor slacht zelf in de eigen slachterij met EG-keurmerk. “De dieren moeten een goed en gezond leven hebben gehad. Een leven als vroeger”, vertelt hij. “De runderen, varkens, lammeren en kippen...