‘Zero waste-varkensvlees’ van gelukkige varkens

Varken_Pixabay

Bij de Belgische biosuper Bio-Planet, dochter van Colruyt, ligt sinds kort 'zero waste'-varkensvlees in de schappen. Geen voedselverspilling, een gesloten kringloop, gelukkige varkens en nog biologisch ook.

Door Cécile Janssen - Foodlog

"We willen een antwoord bieden op de steeds groeiende vraag naar lokale bioproducten. Elk jaar stijgt de vraag naar biovarkensvlees met 4 procent. Daarbij willen we ook een meerwaarde creëren op het vlak van bewust consumeren”, zegt Jeroen Van Belleghem van Bio-Planet in Vilt.

De biologische supermarktketen laat de reststromen van zijn leveranciers verwerken tot veevoer. Denk daarbij aan wat overblijft of niet voor menselijke consumptie geschikt is bij de productie van brood, kaas (wei) en plantaardige dranken (zoals sojazuivel en amandeldrinks). 

Dat veevoer gaat naar de biologische varkenshouder Davy Bovyn. Hij mengt het met de biologische granen van zijn eigen akkers. Bovyn heeft een gesloten bedrijf. Hij houdt zelf de moederdieren en kweekt de biggen op tot ze geslacht worden. Hij teelt zijn eigen granen en groenten voor de varkens. De mest van de varkens gaat weer het land op. 

Dierenwelzijn staat hoog in het vaandel: “de varkens hebben drie keer zoveel ruimte als op een gewone kwekerij”, aldus Davy Bovyn in Vilt. “Ze worden ook zes weken ouder.” 

Is het moment van de slacht aangebroken, dan worden de varkens nog net niet op het eigen erf geslacht. Ze gaan met maximaal 30 varkens tegelijk op transport, zonder tussenstops, naar de 26 kilometer verderop gelegen slachterij. Alles om dieren zo min mogelijk stress te bezorgen en de kwaliteit van het vlees te optimaliseren.

Reactie toevoegen

 
Dossiers
Lees ook
Puur natuur uit de Rotterdamse polder

Puur natuur uit de Rotterdamse polder

Op diervriendelijke wijze houden Lenno en Mariëlle Hoogerbrugge Limousin koeien in de Rotterdamse polder Schieveen. Eens per maand verkopen ze een hele koe vanaf hun boerderij. In één keer, direct aan particulieren. “Puur natuur, traceerbaar rundvlees. Verser kan niet.”

Zelfstandigheid varkensvleesproducent F. Wellink Lekkerkerk B.V.

Zelfstandigheid varkensvleesproducent F. Wellink Lekkerkerk B.V.

Na 6 jaar onderdeel geweest te zijn van de firma ‘Saria’, wordt F. Wellink Lekkerkerk B.V. weer zelfstandig. De varkensvleesproducent bestond in 2019 precies 40 jaar. Voor medewerkers en relaties van het bedrijf verandert door de overname niets.

Hightech veehouderij in natuurgebied

Hightech veehouderij in natuurgebied

Boer Geert Meersschaert en zijn vrouw Kris van Royen produceren ‘présalé’-rundvlees dat ze zelf verkopen. Het vlees komt van runderen die de helft van het jaar grazen in het natuurgebied van het Verdronken land van Saeftinghe in Zeeuws-Vlaanderen. Op hun bedrijf gaat hightech-veehouderij hand in hand met natuurlijke begrazing.