'Zijn hele dna bestaat uit vlees'

6 mei 2021 Christiaan van Beemen

Als sterrenkok en restauranteigenaar werkt Ron Blaauw met diverse topslagers. Zijn favoriet is rundvleesspecialist Eric Kouwenhoven, eigenaar van Kouwenhoven Vlees in Almere. Als het gaat om de kwaliteit van zijn producten, laat Kouwenhoven niets aan het toeval over. “Ik kies al mijn koeien zelf uit.”

Kouwenhoven en Blaauw leerden elkaar negen jaar geleden kennen langs de lijn van het voetbalveld. Hun zoons, die allebei Teun heten, speelden samen bij de voetbalclub in hun woonplaats Ouderkerk aan de Amstel. Daar raakten de mannen aan de praat. “Ik wilde aan de slag met het dry agen van een paar mooie stukken tomahawk,” zegt Kouwenhoven. “Ik vroeg Ron om advies, omdat ik wist dat hij veel ervaring heeft met dry aging.” De twee vleesliefhebbers bleken veel met elkaar gemeen te hebben. Het gesprek op het voetbalveld werd het begin van meerdere samenwerkingen en een hechte vriendschap.

Nadat hij de dry age-tips van Blaauw had toegepast, zette Kouwenhoven het resultaat voor aan de chef. Die was onder de indruk. Zelf was Blaauw al jaren actief bezig met het drogen en rijpen van vlees. De lat lag dus hoog. Blaauw: “Als kok blijf je het randje opzoeken om producten te perfectioneren. Maar het begint bij de kwaliteit van het vlees: je hebt een goed koetje nodig.” En laat dat nou net de specialiteit van Kouwenhoven zijn: het herkennen van kwaliteitskoeien is voor hem een tweede natuur.

Meer weten? Lees dan het compete artikel online of in Vlees+ 2-2021. Nog geen abonnee? Sluit dan nu een abonnement af op Vlees+ en betaal het eerste jaar slechts € 49,99 excl btw.

Altijd op de hoogte blijven?