Smakelijke ­vegaburgers

Vegaburgers 2_Ambacht VLE 4/5-2020_foto Koos Groenewold

Foto: Koos Groenewold

Samen met Henry Zomer van de firma Degens ben ik in de wereld van de flexitariër gedoken. De flexitariër maakt onderdeel uit van de steeds groter wordende groep Nederlanders die wel vlees eet, maar niet meer vanzelfsprekend elke dag.

Eén of een paar keer per week gaat de flexitariër op zoek naar een goed alternatief voor vlees. Een mooie bijkomstigheid is dat deze groep mensen vaak klant is bij de slager. Het is dan ook aan u om die mensen vast te houden. Dat kan prima als u voor deze groep een alternatief voor vlees aanbiedt.

Eigen draai

Vegaburgers 1_Ambacht VLE 4/5-2020_foto Koos Groenewold

Foto: Koos Groenewold

Er zijn verschillende aanbieders van leuke ­vegaproducten en Degens heeft iets ontwikkeld waar de slager makkelijk zijn eigen draai aan kan geven. Dat is belangrijk en waardevol. Wij slagers willen niet zomaar een kant en klare vegetarische fabrieksburger. We moeten op zoek naar een vleesloos alternatief waar we zelf een eigen signatuur aan kunnen geven. Ook voor een flexitariër moeten we ons flexibel opstellen.

Degens heeft twee basismixen ontwikkeld om vegaburgers mee te maken; veganmix basis wit en rood. De werkwijze en het recept zijn vrij eenvoudig.

Recept

Vegaburgers 3_Ambacht VLE 4/5-2020_foto Koos Groenewold

Foto: Koos Groenewold

30 % veganmix
60 % ijs(!)water
10 % plantaardige olie (wij hebben ­zonnebloemolie gebruikt)

De mix wordt eerst afgewogen. Daarna wordt de zonnebloemolie toegevoegd en tenslotte het ijskoude water. Het water moet echt ijskoud zijn om te zorgen voor een goede binding. Als het eindproduct iets te warm wordt is het lastig verwerken en moet het weer teruggekoeld worden. Dat is vervelend omdat we daarmee de vaart uit de productie halen.

Veel mogelijkheden

Vegaburgers 4_Ambacht VLE 4/5-2020_foto Koos Groenewold

Foto: Koos Groenewold

Als het geheel gemengd is (tot een homogene massa, zoals we vroeger zo mooi op school leerden), kunnen er burgers van gevormd worden. Wij hebben het eindproduct ook gebruikt om zoete puntpaprika’s mee te vullen en we hebben er een vegan kaasburger mee gemaakt. Een uurtje oefenen en stoeien leert dat er met beide mixen ongelofelijk veel mogelijkheden zijn. l

Reactie toevoegen

 
Lees ook
Komkommertijd

Komkommertijd

Vaak is de vakantieperiode een beetje slappe tijd. Of eigenlijk zou ik nu moeten zeggen ‘was’. Bedrijven en scholen gingen dicht en veel vaste klanten gingen op vakantie. Het was dan ook beslist niet ongebruikelijk dat de slagerij een paar weken dichtging.

‘Ook jongeren weten mijn slagerij te vinden’

‘Ook jongeren weten mijn slagerij te vinden’

Twee jaar geleden haalde Alex van Deursen zijn slagersdiploma’s bij SVO vakopleiding food en een jaar daarna opende hij al zijn eigen slagerij: Keurslager Meat Monkey in Cuijk. Eindelijk kan de ondernemer zijn vernieuwende ideeën in de praktijk brengen. De coronamaanden is Meat Monkey relatief goed doorgekomen. “Ik wil vooral vooruitstrevend blijven.”

Dubbel

Dubbel

Op sommige dagen voelt het zo dubbel. Gewoon je werk doen terwijl de wereld onder een pandemie gebukt gaat. Geen kus voor mijn moeder, wel bijeenkomsten met meer dan vijftig mensen, van wie ik een groot deel niet ken.