Smakelijke ­vegaburgers

Vegaburgers 2_Ambacht VLE 4/5-2020_foto Koos Groenewold

Foto: Koos Groenewold

Samen met Henry Zomer van de firma Degens ben ik in de wereld van de flexitariër gedoken. De flexitariër maakt onderdeel uit van de steeds groter wordende groep Nederlanders die wel vlees eet, maar niet meer vanzelfsprekend elke dag.

Eén of een paar keer per week gaat de flexitariër op zoek naar een goed alternatief voor vlees. Een mooie bijkomstigheid is dat deze groep mensen vaak klant is bij de slager. Het is dan ook aan u om die mensen vast te houden. Dat kan prima als u voor deze groep een alternatief voor vlees aanbiedt.

Eigen draai

Vegaburgers 1_Ambacht VLE 4/5-2020_foto Koos Groenewold

Foto: Koos Groenewold

Er zijn verschillende aanbieders van leuke ­vegaproducten en Degens heeft iets ontwikkeld waar de slager makkelijk zijn eigen draai aan kan geven. Dat is belangrijk en waardevol. Wij slagers willen niet zomaar een kant en klare vegetarische fabrieksburger. We moeten op zoek naar een vleesloos alternatief waar we zelf een eigen signatuur aan kunnen geven. Ook voor een flexitariër moeten we ons flexibel opstellen.

Degens heeft twee basismixen ontwikkeld om vegaburgers mee te maken; veganmix basis wit en rood. De werkwijze en het recept zijn vrij eenvoudig.

Recept

Vegaburgers 3_Ambacht VLE 4/5-2020_foto Koos Groenewold

Foto: Koos Groenewold

30 % veganmix
60 % ijs(!)water
10 % plantaardige olie (wij hebben ­zonnebloemolie gebruikt)

De mix wordt eerst afgewogen. Daarna wordt de zonnebloemolie toegevoegd en tenslotte het ijskoude water. Het water moet echt ijskoud zijn om te zorgen voor een goede binding. Als het eindproduct iets te warm wordt is het lastig verwerken en moet het weer teruggekoeld worden. Dat is vervelend omdat we daarmee de vaart uit de productie halen.

Veel mogelijkheden

Vegaburgers 4_Ambacht VLE 4/5-2020_foto Koos Groenewold

Foto: Koos Groenewold

Als het geheel gemengd is (tot een homogene massa, zoals we vroeger zo mooi op school leerden), kunnen er burgers van gevormd worden. Wij hebben het eindproduct ook gebruikt om zoete puntpaprika’s mee te vullen en we hebben er een vegan kaasburger mee gemaakt. Een uurtje oefenen en stoeien leert dat er met beide mixen ongelofelijk veel mogelijkheden zijn. l

Reactie toevoegen

 
Lees ook
Boeuf bourguignonne

Boeuf bourguignonne

Degens inspireert de slager met lekkere en bijzondere recepten. Bijvoorbeeld dit recept voor Boeuf bourguignonne.

Maslow

Maslow

Volgens Maslow zitten de slagers goed. Toen Abraham Maslow zijn beroemde piramide ontwikkelde plaatste hij onderin de fysieke (of basis)behoeftes van de mens. Het erg prettig als je net in die sector werkzaam bent, niemand kan immers zonder eten en drinken.

‘Zo kunt u de komende feestdagen eenvoudig wild verkopen’

‘Zo kunt u de komende feestdagen eenvoudig wild verkopen’

Neven Food, een bedrijf dat onder dezelfde paraplu valt als de firma Epos, komt op de markt met een leuk en makkelijk wildproduct: kant en klare konijnenbouten. Voor collega’s die toch eens aan de slag willen gaan met wild is dit een uitgelezen kans om dat op te pakken.