'Minder vertrouwen in vlees met keurmerk'

6 september 2013

Van de mensen die bewust vlees met het Beter Leven-keurmerk kopen overweegt de helft daarmee te stoppen. Dat blijkt uit een enquête die tv-programma Kassa hield onder ruim 7.500 kijkers. Aanleiding voor het onderzoek is een uitzending van Zembla afgelopen donderdag over misstanden in de vleesindustrie.

In Zembla vertellen werknemers van grote vleesverwerkende bedrijven dat er wordt gerommeld met vlees. Zo zou vleesverweker VION, dat aan vrijwel alle grote supermarkten levert, dagelijks gewoon vlees als vlees met een Beter Leven-keurmerk verpakken. Medewerkers van Ekro, een bedrijf in kalfsvlees, vertellen in Zembla over vlees dat tot drie jaar lang wordt ingevroren, ontdooid, bijgesneden en weer wordt verkocht. Ook komen in de uitzending keurmeesters aan het woord, die moeten toezien op het slachtproces. Zij verklaren hun werk niet goed te kunnen doen en dat veel vlees wordt vervuild met mest, waardoor ziekteverwekkers in de voedselketen komen.

Vertrouwen

Kassa vroeg naar aanleiding van de Zembla-uitzending (en eerdere vleesaffaires) kijkers naar hun mening over dit soort berichten. 60 procent zegt geen of minder vertrouwen te hebben in vlees door de vele schandalen en 9 procent is zelfs bang vlees te eten. Voor 56 procent hebben de berichten gevolgen voor het koopgedrag. Zo zegt 51 procent minder vlees te gaan eten, gaat 22 procent naar de slager in plaats van de supermarkt en 13 procent koopt alleen nog biologisch vlees. De meeste mensen (48 procent) wijzen de vleesindustrie als hoofdverantwoordelijke aan voor het gerommel met vlees, gevolgd door de overheid (24 procent) en de supermarkten (14 procent).

Onderzoek

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) vindt de bevindingen van Zembla verontrustend. "We willen het tot de bodem uitgezocht hebben, desnoods met het Openbaar Ministerie erbij", zegt directeur Marc Jansen. Hij maakt zich zorgen over de gevolgen voor het Beter Leven-keurmerk. "Als mensen niet op een keurmerk kunnen vertrouwen, wat is het dan nog waard?"

Supermarkten

Volgens de Vereniging van Keurslagers hebben de supermarkten de misstanden ook deels aan zichzelf te wijten. "De grote supermarktketens drukken enorm op prijs", aldus directeur Ruud Bakker. "Als VION een opdracht van een grote retailer misloopt dan komt dat hard aan." Het CBL 'werpt die suggestie verre van zich'. "Gerommel met vlees heeft niets, maar dan ook niets met prijs te maken", zegt CBL-directeur Jansen. "Prijs mag nooit de voedselveiligheid in de weg staan."

Keurslagers

Keurslagers doen niet mee aan het Beter Leven-keurmerk. Wel levert VION, via een tussenhandelaar, vlees aan zes keurslagers. "In theorie kan er dus gewoon vlees als sterrenvlees bij onze slagers terecht is gekomen", zegt Bakker, "maar zeker weten doen we het niet." Andere keurslagers doen volgens Bakker rechtstreeks zaken met lokale boeren. "Honderd procent garantie dat daar niet mee wordt gerommeld is er nooit. Maar onze slagers krijgen jaarlijks controleurs over de vloer. We controleren dan op ziekteverwekkers in het vlees en we gaan ook na waar ze hun vlees vandaan halen."

Altijd op de hoogte blijven?