Zaterdag, op Werelddierendag, is de Stichting Lost Animals in het leven geroepen. De stichting wil knelpunten in de vleesketen identificeren en daar oplossingen voor creëren. De lancering vond plaats in restaurant Tandjong Priok in Arum in Friesland.
Worst van vlees van stierkalveren.
Eerder dit jaar startten Willem Schaafsma (restaurant Eindeloos, Leeuwarden), Sicco Gerlsma (restaurant Tandjong Priok in Arum) en slachter Jan Walburg uit Tzum met
een aantal andere Friese partijen een succesvol initiatief om transportleed en verspilling van vlees van jonge geitenbokjes te verminderen en het vlees terug op de
kaart te krijgen. Vervolgens bleek dat ook het vlees van andere dieren wordt verspild. Stierkalfjes bijvoorbeeld worden door professionele mesters afgekeurd, omdat ze te licht zijn.
Samenwerking
Hierop hebben de initiatiefnemers de stichting Lost Animals opgericht. “Met de stichting willen wij dierenleed en verspilling van goed vlees van zogenaamde verloren
dieren voorkomen en het vlees terug op het bord krijgen”, vertelt Gerlsma. “Daartoe werken we samen met regionale melkvee- houders, veehandelaren,
- slachters, slagers en restaurants.”
Veel interesse
Voor wat betreft de stierkalfjes hebben inmiddels veel restaurants al interesse getoond om ‘nuchter’ kalfsvlees op de menukaart te zetten. Samen met vijfsterrenchef Jonnie
Boer van restaurant de Librije (Zwolle) sprong het gezelschap eerder in de bres voor bokjes. Tijdens het door Boer georgani- seerde culinaire evenement Chefs Revolution was onder meer worst van haantjes, hamburgers van Jerseystiertjes en saté van geitenbokjes te proeven, allemaal voorbeelden van zogenaamde verloren dieren. De stichting voelt
zich verder gesteund door onder meer Euro-Toques, het Koksgilde en Wakker Dier.