Veertien Belgen ziek door besmet vlees wild zwijn

6 december 2014

Veertien mensen uit België liggen in het ziekenhuis nadat ze begin november in een restaurant besmet vlees van een wild zwijn aten. Ze zijn vermoedelijk besmet met de Trichinella, een gevaarlijke parasiet die al jaren niet meer voorkomt in België en in het ergste geval dodelijk kan zijn. Dit bericht FoodHolland.nl op basis van berichtgeving van Het Nieuwsblad.

Omdat er rekening mee wordt gehouden dat meer mensen besmet zijn geraakt, doet het Vlaamse Agentschap Zorg en Gezondheid de oproep aan mensen die de afgelopen maand vlees van een wild zwijn hebben gegeten en die zich ziek voelen contact met hun huisarts op te nemen.

Niemand in levensgevaar

Trichinella overleeft voornamelijk in wild, varkens- en paardenvlees. De larven ontwikkelen zich in de darm tot volwassenen wormen, die meerdere organen kunnen aantasten. Dat maakt ­trichinellose erg gevaarlijk. In zeldzame gevallen kan de ­patiënt komen te overlijden. De ernst van de aandoening hangt af van het aantal geconsumeerde larven. Van de patiënten is er één zeer ernstig ziek, maar niemand verkeert in ­levensgevaar.

Herkomst

Het besmette vlees kwam vermoedelijk uit Spanje. Het Belgische Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen FAVV onderzoekt de exacte herkomst van het vlees en probeert na te gaan waar het verdachte vlees overal terecht is gekomen.

Altijd op de hoogte blijven?