Vlees(waren) genomineerd voor Liegebeest 2014

9 september 2014

Coop Authentieke vleeswaren, Jan (pannenkoeken) en vleesvervangers van Valess zijn enkele genomineerden voor de Liegebeest 2014. Consumenten kunnen stemmen op de in hun ogen 'meest misleidende praatjes'.

Dit jaar zijn het vooral diervriendelijke misleidingen op verpakkingen, meldt Wakker Dier. Zo heeft Jan pannenkoeken met op de verpakkingen 'vrolijke kippen, varkens met staarten en koeien in de wei'. “Maar dat zijn slechts plaatjes, in werkelijkheid interesseert het Jan geen fluit hoe de dieren leven”, aldus Wakker Dier.

'Plofkip'

Retailer Coop gebruikt in de Authentieke kippenvleeswaren plofkip, stelt de consumentenorganisatie. Vleesvervangers van Valess, die veel worden gegeten door vegetariërs en flexitariërs, worden geproduceerd van ‘melk zonder weidegarantie en eieren van kippen die nooit buiten komen’.

De andere genomineerden zijn Milsani roomboter van Aldi en Goudse kaas van Plus (beide zonder weidemelk, terwijl er op de verpakking wel koeien in de wei staan), en zalmpaté van John West met kooi-ei.

Altijd op de hoogte blijven?