'Aardappels, vlees en groente met stip op nummer 1'

28 januari 2015

Nederlanders hechten veel waarde aan de traditionele maaltijd met aardappels, vlees en groente. Ze eten dit drie tot vier keer per week en is daarmee de meest favoriete maaltijd, blijkt uit het 'Hoe eet Nederland'-onderzoek van Jumbo Supermarkten onder 1.300 Nederlanders.

Per dag beslissen

Gemiddeld koken Nederlanders vijf à zes dagen per week een warme maaltijd, een derde kookt zelfs elke dag. Wat er ’s avonds op tafel komt, wordt door de helft van de Nederlanders nog op dezelfde dag besloten. Vaak putten Nederlanders uit een vast repertoire. Ruim een derde heeft een lijst met vaste menu’s die gemiddeld uit zeven gerechten bestaat. Toch heeft slechts 15 procent van de Nederlanders vaste dagen voor bepaalde gerechten, zoals woensdag Gehaktdag of vrijdag Visdag. De maaltijd die het vaakst een vaste dag toebedeeld krijgt, is patat. Per huishouden verschilt welke dag dit is.

Typisch Nederlands

Naast het traditionele aardappels, vlees en groente eten Nederlanders het liefst pasta of een rijstgerecht. Alleen jongeren hebben een andere top drie. Zij houden het meest van pasta, gevolgd door Hollandse pot en een rijstmaaltijd. Het gemiddelde Nederlandse weekmenu ziet er als volgt uit: drie tot vier dagen aardappels, vlees en groente, één tot twee dagen pasta, één dag rijst en één keer in de twee weken patat. Groente maken gemiddeld vijf tot zes dagen deel uit van het menu. 41 procent van de Nederlanders eet zelfs elke dag groente

Kant-en-klaar

Hoewel Nederlanders graag zelf in de pannen roeren, zijn kant-en-klaar maaltijden niet van het menu verbannen. Ruim een derde eet één keer per twee weken of vaker een kant-en-klaar gerecht. Uit het onderzoek van Jumbo blijkt dat jongeren het vaakst kiezen voor een kant-en-klare optie, 35 procent één keer per week of vaker.

Altijd op de hoogte blijven?