Controles allergenenwetgeving starten dit najaar

30 juni 2015

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) start dit najaar met het uitvoeren van controles op de naleving van de allergenenwetgeving. Dat bericht de KNS.

In december vorig jaar trad de Europese Productinformatie verordening in werking. Regels rond allergenendeclaratie maken daar onderdeel van uit. Na de zomer wordt gestart met de monitoring van de nieuwe wetgeving.

Als gevolg van de nieuwe wetgeving moeten slagerijen, maar ook bijvoorbeeld horecabedrijven bij onverpakte producten informatie kunnen geven aan hun klanten en gasten over de mogelijke aanwezigheid van veertien in de wet genoemde allergenen. De informatie over deze allergenen mag schriftelijk, mondeling of elektronisch aan de gast worden verstrekt. De keus is daarbij aan de ondernemer zelf. Voorwaarde is wel dat de informatie ook schriftelijk of elektronisch in het bedrijf aanwezig is voor het personeel en de controlerende instantie, de NVWA dus. Daarnaast moet de klant/consument geïnformeerd worden dat hij/zij informatie over allergenen bij het personeel kan opvragen. De KNS heeft hiervoor een display ontwikkeld die in de webshop  te bestellen is.

Allergenen

Het gaat in de wetgeving om de volgende veertien allergenen: gluten bevattende granen (zoals tarwe, rogge, gerst, haver, spelt en kamut), ei, vis, pinda, noten (zoals amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten en macadamianoten), soja, melk (inclusief lactose), schaaldieren, weekdieren, selderij, mosterd, sesamzaad, sulfiet en lupine.

Meer informatie

Meer informatie over allergenen en wetgeving is te vinden op www.knsnet.nl.

Altijd op de hoogte blijven?