Varkensvlees vies en vet? Geen sprake van bij een varkensvlees groothandel!

26 juni 2023 partner content Unsplash

BEDRIJFSINFORMATIE | Arme varkens. De afgelopen jaren is hun reputatie er niet beter op geworden. We zien varkensvlees vaak als minder lekker en minder gezond dan rund of kip. Varkensvlees zou te vet zijn, te veel verzadigde vetten bevatten en bovendien kankerverwekkend zijn. Menig gezondheidsgoeroe raadt het daarom af om veel varkensvlees te eten, of schrapt het volledig uit het dieet. Maar is varkensvlees écht zo ongezond?

Vet dier, vet vlees?

Varkens hebben een imagoprobleem: mensen vinden ze vaak vies en vet. Deels logisch, een varken heeft natuurlijk een dikkere vetlaag dan bijvoorbeeld een rund of kip. Het vlees daarentegen is niet altijd vetter. Veel hangt af van welk stuk varken je op je bord hebt liggen. Een stuk buikspek kan bijvoorbeeld tot twintig procent vet bevatten, maar varkenshaas, koteletten, rib of kookham zijn niet veel vetter dan een stuk lam of rund. Een kotelet zonder vetrand heeft een vetgehalte van één tot drie procent. Dat is ongeveer evenveel als dat van een rundersteak.

Ook bevat varkensvlees veel minder verzadigde vetten dan rundvlees. In de pens (één van de magen) van de rund zetten bacteriën onverzadigd voedervet deels om in verzadigd vet. Varkens hebben maar één maag waardoor dat mechanisme niet speelt. Het stukje vlees dat op ons bord ligt, verdient dus wel wat meer waardering.

Boordevol vitamines en mineralen

Wat velen niet weten, is dat onbewerkt mager varkensvlees ideaal past in een gezond voedingspatroon, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen. Zo bevat het vlees essentiële vetzuren en aminozuren, ijzer, zink en vitamines A, B1, B6 en B12. Vooral het gehalte vitamine B1 is bijzonder. Varkensvlees heeft namelijk een B1-gehalte van 0,75 milligram per honderd gram vlees. Ter vergelijking: rundvlees bevat maar 0,05 milligram B1 per honderd gram. Vitamine B1 is onmisbaar voor de energievoorziening van het lichaam en voor een goede werking van de hartspier en het zenuwstelsel. Waar je zulk gezond varkensvlees kunt verkrijgen? Bij een varkensvlees groothandel!

Varkensvlees groothandel: kwaliteit staat op één

Ondernemer in de horeca-, retail- of exportsector? Voor topkwaliteit varkensvlees ga je naar een varkensvlees groothandel. Aan de basis van een varkensvlees groothandel staat de varkensboer die zich met passie en liefde inzet. Zij zorgen ervoor dat de varkens leven in een groep, voldoende bewegingsruimte hebben en zich niet vervelen. Dierenwelzijn staat op één, wat je terug kunt zien aan het Beter Leven Keurmerk. Ook heeft een varkensvlees groothandel vaak een BRC certificaat, wat laat zien dat het vlees aan de strenge eisen op het gebied van voedselveiligheid en de distributie van de producten voldoet.

Naast het dierenwelzijn en de kwaliteit van het vlees, is een duurzaam productieproces een belangrijke pijler bij varkensvlees groothandels. Tijdens de productie houden zij rekening met het minimaliseren van watergebruik, het verminderen van de CO2-uitstoot en het scheiden en recyclen van afval. Alles om een heerlijk én eerlijk stukje vlees op jouw bord te toveren.

 

Altijd op de hoogte blijven?