Let it be

foto jan

Toen ik nog in Utrecht aan de Pompelaan op de slagersvakschool zat, leerden we calculeren met een bruto winst percentage van 30%. Computers waren er nog niet (kun je nagaan hoe lang dat al geleden is!) maar met pen, papier en rekenmachientje konden we keurig in guldens en centen berekenen dat 30% bruto winst genoeg was om de kosten mee goed te maken. Een inkoopwaarde van 70% was normaal in die tijd. Toen ik in 1990 voor mezelf begon was de bruto winst al voorzichtig opgeschoven naar boven de 35% en hier en daar waren er zelfs al collega’s die zo rond de 40% uitkwamen; dat was toch geweldig maar gewaagd want voor je het weet prijs je jezelf de markt uit!

Nu anno 2019 is een bruto winst percentage van meer dan 50 % heel normaal. Ondanks dat de inkoopkosten de afgelopen jaren niet eens zoveel zijn gestegen, is er wel veel gebeurd bij onder meer personeels- en huisvestingskosten. De kwaliteit van leven is maatschappelijk gezien ook veranderd, dus al deze zaken rechtvaardigen ook een hogere bruto winst.

Per 1 januari van afgelopen jaar is de BTW verhoogd van 6 naar 9 procent en wees alert, want als u niet mee gaat dan levert u gewoon weer 3% in! Dan kan toch niet de bedoeling zijn; daarvoor bent u niet aan het werk.

Het was u hopelijk opgevallen dat ik hierboven schreef dat de inkoopkosten de afgelopen jaren niet zoveel zijn gestegen… welnu dat is op dit moment, as we speak, niet meer het geval. Vooral het varkensvlees is de afgelopen weken fors duurder geworden. Op de site van pigbusiness kun je in een grafiekje mooi zien dat de prijzen vanaf week 11 dit jaar omhoog zijn geschoten. Onnodig te vertellen dat u mee moet gaan, of u nu wilt of niet.

Geachte collega’s wij moeten ons onderscheiden in service en kwaliteit en niet in prijs! De consument gaat naar de ambachtelijke slager en realiseert zich dat ze wat duurder uit is, en dat vindt ze niet erg! Let it be. U wilt toch ook graag twee keer per jaar op vakantie?

Reactie toevoegen

 
Dossiers
Lees ook
Salades voor bij de barbecue

Salades voor bij de barbecue

Ondanks de coronacrisis is het barbecueseizoen weer van start gegaan. In het kader van ´minder vlees´ en gezonder eten wil ik deze keer aandacht besteden aan de salades bij de barbecue.

Het nieuwe normaal

Het nieuwe normaal

Wat is er enorm veel veranderd sinds mijn laatste column. Schreef ik afgelopen editie nog over het plezier dat we hebben in ons vak, komt daar ineens een coronacrisis overheen. Onze minister-president zegt: “bleib zu Hause, restez à la maison, blijf thuis.” Hij heeft er ook nog een leuke kreet bij bedacht: “de intelligente lockdown.”

Boterhamworst - Minder lastig dan u denkt

Boterhamworst - Minder lastig dan u denkt

Veel slagers zijn huiverig voor het maken van boterhamworst. Het lijkt misschien een lastige worstsoort, maar de collega’s die verse worst en grillworst maken, kunnen ook boterhamworst maken.