'Maak handel ganzenvlees makkelijker'

17 december 2015

De provincie Friesland vindt dat geschoten brandganzen moeten kunnen worden worden opgegeten. Op dit moment is dat vanwege Europese regels nagenoeg onmogelijk. In een brief vraagt het college van Gedeputeerde Staten (GS) aan staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) of hij zich in Europa wil inzetten voor een versoepeling van de regels. Dat schrijft het Friesch Dagblad.

Brandganzen zorgen voor veel schade aan graslanden en mogen in Friesland een deel van het jaar worden afgeschoten. Dat afschot is onderdeel van het Friese ganzenakkoord dat de provincie in september vorig jaar sloot met boeren, natuurbeheerders en jagers.

Zelf opeten

Op grond van de Europese Vogelrichtlijn en de Flora- en Faunawet mogen jagers de brandganzen die ze hebben afgeschoten niet verhandelen. Ze mogen de ganzen formeel alleen zelf opeten; als ze dat niet doen, moeten de kadavers worden vernietigd.

Het provinciebestuur noemt die huidige regeling in de brief aan Van Dam 'maatschappelijk onverantwoord'. "In ons beleid streven wij ernaar om geen voedsel te verspillen", aldus GS tegen het Friesch Dagblad. "Ook het vlees van de geschoten ganzen zou in beginsel voor menselijke consumptie moeten worden ingezet."

Wél verhandelen

De provincie vraagt aan Van Dam of hij in Europees verband wil bepleiten dat de brandganzen op de lijst komen met vlees dat wél mag worden verhandeld. Daarbij kan hij als argument gebruiken, zegt GS, dat er erg veel brandganzen zijn en dat het dus niet om een diersoort gaat waarvan de instandhouding in gevaar is.

Altijd op de hoogte blijven?