Insecten en kweekvlees minst favoriet als vleesvervanger

21 december 2015

Consumenten hebben een afkeur van het gebruik van insecten en kweekvlees als vleesvervanger. Dat blijkt uit een onderzoek van LEI Wageningen UR naar vijf mogelijke vleesvervangers, te weten, vis, zeewier, peulvruchten, insecten en kweekvlees. Dit bericht FoodHolland.

Consumenten hebben bij het kiezen uit vijf eiwitbronnen als alternatief voor vlees hele verschillende aankoopmotieven. 'Gezondheid' en 'Natuurlijkheid' zijn de belangrijkste motieven. Vis, zeewier en peulvruchten scoren hoog op deze motieven. Vis en peulvruchten zijn favoriet, daarna zeewier, kweekvlees en als laatste insecten. Vis wordt vaker gekozen door mensen die diervriendelijkheid minder belangrijk vinden. Insecten en kweekvlees zijn het aantrekkelijkst vanwege hun zintuiglijke ervaring, maar deze twee scoren ook het hoogst op afkeer.

Onbekend

De 2461 respondenten ervaren de grootste barrières bij het kopen van insecten. Insecten zijn onbekend, en men weet onder andere niet hoe ze te bereiden. Bij andere alternatieve bronnen, met name vis, hebben consumenten daar minder last van. Als de ze moeten kiezen voor een van de vijf alternatieven in de vorm van een burger, verandert de ranglijst. Kweekvlees is dan de favoriete eiwitbron, op enige afstand gevolgd door zeewier en peulvruchten. Insecten blijven de laatste keus, ook voor een burger.

Emoties

Consumenten maken een afgewogen beslissing tussen nieuw en vertrouwd, en tussen dierlijke en plantaardige producten. Naast de rationele argumenten staat een ambivalente houding die gevoed wordt door emoties, ervaren barrières en de vorm waarin het product gegeten gaat worden. Die ambivalentie speelt een prominentere rol bij onbekendere producten.

Altijd op de hoogte blijven?