Koosjere slager vreest faillissement door nieuwe regels

16 augustus 2017

In juli zijn er nieuwe afspraken gemaakt over het ritueel slachten. In de regels staat dat onverdoofd ritueel slachten alleen nog mag voor de Nederlandse markt. Volgens het NRC heeft dit grote gevolgen voor de enige koosjere slagerij van Nederland. Slagerij Marcus vreest een faillissement.

Staatssecretaris Martijn van Dam ondertekende de nieuwe regels op 5 juli. Dit gebeurde in samenspraak met vertegenwoordigers van het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK), het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) en de Vereniging van Slachterijen en Vleesverwerkende bedrijven (VSV). De regels zijn een aanvulling op het convenant uit 2012, wat werd opgesteld vanwege het dierenwelzijn.

Slagerij Marcus

Slagerij Marcus is al vijftig jaar gevestigd in Amsterdam. De slagerij verkoopt koosjer vlees en is bekend om zijn pekelvlees en ossenworst. Naast de slagerij levert Marcus ook producten aan andere koosjere specialisten en een aantal supermarkt. Daarnaast exporteert Marcus veel koosjer vlees naar het buitenland.

Mr. Herman Loonstein van Loonstein Advocaten zegt in het Reformatorisch Dagblad: "Alleen nog werken voor de Nederlandse markt betekent dat er feitelijk sprake is van een exportverbod. Als dit doorgaat, leidt het tot het faillissement van mijn cliënt Marcus, de enige koosjere slagerij in Nederland en daarmee tot het einde van de joodse rituele slacht. De situatie is zorgwekkend.”

Export verbod

Of alleen slachten voor de Nederlandse markt ook daadwerkelijk een exportverbod betekent is volgens de NRC niet duidelijk. Het NIK zegt dat er geen sprake is van een exportverbod. Tijdens de onderhandelingen zou zijn afgesproken dat de koosjere slagerij mag blijven exporteren.

Het ministerie is minder eenduidig. Volgens Van Dam is afgesproken om het aantal onbedwelmd geslachte dieren zo veel mogelijk te beperken door de Nederlandse vraag inzichtelijk te maken. Een woordvoerder van het ministerie voegt hier aan toe dat "op verzoek" rekening kan worden gehouden met "bijzondere omstandigheden”.

  •  
  •  

Altijd op de hoogte blijven?