Ardense worst is een beschermd streekproduct

31 oktober 2017

De Europese Commissie bepaalde dat Ardense worst een beschermd streekproduct is. Evenals de Ardense ham mag de worst alleen nog maar in de Belgische Ardennen gemaakt worden. Ook beschrijft Europa precies wat Ardense worst tot Ardense worst maakt.

Volgens Europa zijn er drie soorten Ardense worst: de rechte 'saucisson', de ringworst 'collier' en 'pipe', de kleine worst. Naast de productie in de Ardennen moeten de worsten nog aan allerlei eisen voldoen. Zo is een saucisson: "Recht en langerekt, diameter 30-90mm, maximale lengte 60 centimeter. De korrels zijn klein tot middelgroot en hebben een lengte van ten hoogste 4-8 milimeter". Ook wordt de gerookte smaak omschreven.

Het proces om de Ardense worst Europese bescherming te geven, loopt al sinds 2010. Twee Vlaamse bedrijven, die de worst produceerden, maakten bezwaar tegen dit initiatief van de Waalse regering en gingen naar de Raad van State. De klacht werd echter afgewezen.

  •  

Altijd op de hoogte blijven?