Boek over Welling is af

13 augustus 2012 Caroline van der Plas

BORCULO – Het boek over slachterij Welling in Borculo is af. De plaatselijke Historische Vereniging beschrijft in het boek 'Tussen stal en tafel' de historie van het bedrijf en de invloed ervan op Borculo.

BORCULO – Het boek over slachterij Welling in Borculo is af. De plaatselijke Historische Vereniging beschrijft in het boek ‘Tussen stal en tafel’ de historie van het bedrijf en de invloed ervan op Borculo.


Welling, dat bestond van 1922 tot 1970, was de grootste werkgever in Borculo. In 1970 ging het op in Coveco. Die sloot haar Borculose vestiging in 1995. De fabriek, op de plek van de huidige vleeswarenfabriek Zwanenberg Food Group, werd in 1999 gesloopt.


Vergetelheid

Nooit werd de geschiedenis van de NV Engros Slachterij Welling te Borculo opgeschreven. Dat Welling alsnog aan de vergetelheid wordt ontrukt, dankt Borculo aan Ben van Dijk, Rikkie Keppels, Jan Keppels, Wim Wissing en Anton Schaars. Met z'n vijven hebben ze een jaar lang gewerkt aan de eerste geschiedschrijving van het bedrijf.


Archief

Harde gegevens over het bedrijf ontbreken overigens. Van het bedrijfsarchief is namelijk niets gevonden. Volgens mede-auteur Jan Keppels komt dat onder meer door de talrijke overnames en coöperaties in de vleesindustrie, waar ook Welling mee te maken heeft gehad.


Herinneringen

De werkgroep baseerde zich met name op krantenberichten en vooral op de herinneringen van mensen die bij de slachterij hebben gewerkt. Het boek is vanaf half februari te koop bij boekhandel Kramer in Borculo. Prijs: 14,75 euro.

Lees ook:

Twello herdenkt vleesindustrie (9 juni 2006)

Heeft u zich al aangemeld voor ons vleescongres? Klik hier voor het programma en aanmelding

Altijd op de hoogte blijven?