Een pluim voor de Kakelhoeve

Kakelhoeve

Pluimveebedrijf De Kakelhoeve in Oirschot heeft de Agrofoodpluim van de provincie Brabant gekregen. Peter van der Heijden en Peter van Agt werken al lange tijd samen als pluimveehouders.

De Kakelhoeve is sinds kort energieneutraal. De stallen hebben een binnen-uitloop om de kip extra ruimte te geven en de eieren toegevoegde waarde. Zo kunnen ze ook ’s winters naar buiten. Ook plaatsten ze een mestdroger, en de gedroogde mest verwerkt een afnemer tot mestkorrels voor de export. Dat biedt extra inkomsten en er komt ook nog eens minder fijnstof vrij.

Wat ook opvalt, is de Ei-automaat op het erf. “We verkochten al eieren aan buren en familie, maar wilden mensen informeren over ons bedrijf en de pluimveehouderijsector,” zegt Peter van der Heijden. “Toen plaatsten we de automaat in een infohut aan de weg, met informatie én onze kakelverse eieren.” De inkomsten uit de automaat komen ten goede van het Spoordonkse verenigingsleven.

Ook komen er regelmatig schoolklassen, stagiairs uit binnen- en buitenland, en mensen met een verstandelijke
beperking over de vloer, en begeleiden de pluimveehouders op aanvraag excursies. Dat maakt de Kakelhoeve tevens sociaal betrokken.

Reactie toevoegen

 
Dossiers
Lees ook
Dit zijn de schoonste pluimveeslachterijen van Nederland

Dit zijn de schoonste pluimveeslachterijen van Nederland

De grote pluimveeslachthuizen in ons land houden zich over het algemeen goed aan de regels voor dierenwelzijn en voedselveiligheid. Dat blijkt uit de naleefmonitor van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) over de eerste helft van 2018. Door Cécile Janssen - Foodlog Sinds enkele jaren brengt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit...

NVWA: beter dierenwelzijn en slechtere hygiëne in pluimveeslachthuizen

NVWA: beter dierenwelzijn en slechtere hygiëne in pluimveeslachthuizen

Grote pluimveeslachthuizen zijn beter gaan scoren op dierenwelzijn, maar zijn de hygiëneregels minder goed gaan naleven. Dat blijkt uit de naleefmonitor pluimveeslachthuizen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De regels voor dierenwelzijn worden over het algemeen goed nageleefd, concludeert de NVWA. Maar op hygienisch gebied...

Label Rouge nodigt pers uit in Frankrijk

Label Rouge nodigt pers uit in Frankrijk

Label Rouge, het Franse merk premium kip (maar ook vlees, vis, eieren en groente) heeft vertegenwoordigers van de Nederlandse pers uitgenodigd om drie dagen in Frankrijk langs kippenboerderijen, slagers en chefs te gaan die met dit kippenvlees werken. Vleesplus is één van de genodigden. Op woensdag 19 september werd Lyon aangedaan, gastronomische...