Eind nabij voor vet gehakt

13 augustus 2012 Caroline Plas van der

DEN HAAG – Vet gehakt mag nog maar drie maanden verkocht worden. Daarna moeten alle vetpercentages zijn verlaagd.

Dat is het gevolg van het op 15 juni in werking getreden Warenwetbesluit Vlees. Alle gehaktproducten moeten vanaf nu minder vet zijn.

Overgang

Het maximale vetgehalte van gehakt gaat naar 25%; mager gehakt mag nog maar 15% vet bevatten. In de overgangstermijn van drie maanden kunnen de bedrijven hun productie en etiketten aanpassen aan de nieuwe regels.

Populair

Gehakt is in Nederland een zeer populair vleesproduct. Het is goed voor ongeveer 20% van de vleesconsumptie. Het meest geliefd is rundergehakt: Dit product staat al jaren op de eerste plaats van meest gegeten vleessoorten.

Gevolgen

Na de wetswijziging zal er in praktijk niet direct veel veranderen. Praktische gevolgen zijn er vooral voor aanbieders van gehakt met een vetpercentage tussen 15% en 20%. Deze zullen het vetpercentage moeten verlagen of kunnen het product niet meer als 'mager' aanprijzen. Gehakt met een vetgehalte hoger dan 25% is tamelijk zeldzaam. Dit product mag in de toekomst niet meer als 'gehakt' verkocht worden.

Soorten

Na de aanpassing bestaat er de volgende reeks van vetgehalten van gehaktsoorten:

• 0% - 6%: 'gehakte biefstuk' (alleen van rund)

• 6% (of minder) - 10%: 'tartaar' (alleen van rund)

• 10% (of minder) - 15%: 'mager gehakt'

• 15% (of minder) - 25%: 'gehakt'

Lees ook:

Gehakt wordt minder vet (26 januari 2007)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:

Alle berichten over gehakt

Links:

PVE

Voedingscentrum


Altijd op de hoogte blijven?