Frans paardenvleesbedrijf over de kop

23 april 2013 AnneMieke Ravenshorst ANP

Carcasonne – Het Franse vleesbedrijf Spanghero, dat een hoofdrol speelt in het paardenvleesschandaal, is over de kop. De rechtbank in Carcasonne heeft vrijdag het faillissement uitgesproken.

Een kwart van de driehonderd werknemers in de fabriek in Castelnaudary kan nog drie maanden aan de slag blijven om de zaken af te ronden, de overigen verliezen direct hun baan, meldt Boerderij.nl. De bewindvoerders en de huidige eigenaar, de Baskische coöperatie Lur Berri, proberen nog een overnamekandidaat voor het bedrijf te zoeken.

De coöperatie Lur Berri nam het noodlijdende bedrijf in 2009 over en zette een saneringsslag in. Sinds Spanghero sinds dit voorjaar wordt geassocieerd met leveranties van met paardenvlees vermengd rundvlees, hebben de afnemers zich massaal teruggetrokken.

Spanghero zelf heeft steeds verklaard dat het vlees was geleverd door het Nederlandse Draap Trading uit Breda. De eigenaar daarvan heeft vorige week tijdens een rechtszaak toegegeven dat hij eerder al sjoemelde met paardenvlees.

Altijd op de hoogte blijven?