Meatable en DSM ontwikkelen samen kweekvleesmedium

oprichters van meatable

Meatable slaat de handen ineen met DSM om groeimedia voor kweekvlees te ontwikkelen.

Kweekvlees of gecultiveerd vlees staat nog in de kinderschoenen. Een van de grootste uitdagingen bij de ontwikkeling ervan is het groeimedium waarin het gekweekte vlees kan groeien. Kweekmedia zijn vloeistoffen gevuld met onder meer koolhydraten, eiwitten, vitamines en zouten.

 

Technologische doorbraak

Naar schatting vormen groeimedia een kostenpost van 50 tot 90 procent op de productie van gecultiveerd vlees. Er wordt gezocht naar (technologische) doorbraken om die kosten flink te drukken. De samenwerking tussen Meatable en DSM richt zich echter niet uitsluitend op een goedkopere productie van groeimedia voor gecultiveerd vlees; de twee bedrijven trekken ook samen op in de ontwikkeling van gecultiveerd vlees dat qua smaak en structuur exact overeenkomt met die van conventioneel vlees.

Krijn de Nood, de CEO en medeoprichter van Meatable: “We ontwikkelen gecultiveerd vlees op basis van een efficiënt en duurzaam productieproces dat de gezondheid en het welzijn van dieren respecteert. Door onze krachten te bundelen met DSM, een wereldwijd leider op het gebied van biotechnologie kunnen we onze research & development-activiteiten aanzienlijk bespoedigen.”

 

Investering

DSM droeg eerder al bij aan de ontwikkeling van het gecultiveerde vlees van Meatable: DSM Venturing, de investeringstak van Koninklijke DSM, maakt deel uit van een consortium van financiers dat bijdroeg aan de recente kapitaalinjectie van 47 miljoen dollar in het kweekvleesbedrijf.

Reactie toevoegen

 
Dossiers
Lees ook
Nooit meer slachten - Paul Shapiro

Nooit meer slachten - Paul Shapiro

Paul Shapiro onderzoekt de ontwikkeling van de kweekvleesindustrie. Als deze industrie haar doelen behaalt, kan deze volgens Shapiro grote problemen de wereld uit helpen. Shapiro verkent de stand van zaken: hoe is de industrie ontstaan, hoe staat zij er nu voor en welke uitdagingen komt ze nog tegen.

Minister Schouten: ‘Kweekvlees is een Novel Food en moet langs de EFSA’

Minister Schouten: ‘Kweekvlees is een Novel Food en moet langs de EFSA’

In een wereld waarin de vleesvervangers je om je oren vliegen, lijkt de marktintroductie van kweekvlees helemaal niet zo ver weg. Maar uit de kamerbrief van vandaag van minister Schouten blijkt dat het toch nog even kan duren voordat dit type product in de supermarkt ligt.

Meer dan 40 procent van de Belgen wil kweekvlees proberen

Meer dan 4 op de 10 (42 procent) Belgen zijn voorstander van kweekvlees. In Vlaanderen ligt dat aantal zelfs op 4,7. Dat blijkt uit een onderzoek door dierenrechtenorganisatie GAIA.  Door redactie FoodlogIn het kader van de nieuwe campagne tegen het slachten van dieren, hield de organisatie een enquête onder 1.001 Belgen.  Dierenwelzijn en milieubewustzijn blijken de belangrijkste redenen om kweekvlees te eten. Van de respondenten wil 57 procent kweekvlees consumeren omdat het hen in staat stelt echt vlees te eten zonder dierenleed; 52 procent...