Onderzoek naar mogelijkheden productie van duurzaam kweekvlees in Europa

RESPECTfarms kickoff

Foto van de kick-off van de haalbaarheidsstudie naar de mogelijkheid om gecultiveerd vlees te produceren op conventionele boerderijen. 19 januari 2023 te Den Haag.

RESPECTfarms gaat onderzoeken of het mogelijk is om op een duurzame manier vlees te produceren op boerderijen zonder daar dieren voor te doden. Met hulp en subsidie uit Europa en steun van verschillende partners wordt in januari 2023 gestart met een haalbaarheidsstudie.

RESPECTfarms is een pionier op het gebied van cellulaire agricultuur en wil de eerste kweekvleesboerderijen realiseren. Om de rol van boeren in de nieuwe markt van kweekvlees verder te ontwikkelen is half januari een belangrijke stap gezet. RESPECTfarms ontving definitieve goedkeuring om een haalbaarheidsstudie naar de gedecentraliseerde productie van kweekvlees te starten met een Europees consortium.

Het consortium bestaat uit RESPECTfarms, de kweekvleespionier Mosa Meat, Priva - een toonaangevend technologiebedrijf in de landbouw - en de Leon Moonen van de boerderij Crole. Verdere steun komt van de Duitse pionier van vleesalternatieven Rügenwalder Mühle; de Zwitserse boerenbond, fenaco Genossenschaft; Rabobank; en de Belgische dierenrechtenorganisatie GAIA. Ruud Zanders, medeoprichter van Kipster en RESPECTfarms, zegt: "Het verandert alleen als we laten zien dat het anders kan, zoals ook met Kipster, dus laten we deze boerderij zo snel mogelijk bouwen."

Conceptontwikkeling en haalbaarheidsstudie

In de komende 18 maanden wil RESPECTfarms het concept van het produceren van gecultiveerd vlees op boerderijen valideren door een kweekvleesboerderij te ontwerpen en een digitaal prototype te maken. Ook start een onderzoek naar diervriendelijke cel selectie, circulair cel voeding en onderzoek naar bioreactoren. Rekening houdend met de voordelen van een lokale waardeketen en circulariteit van hulpbronnen, worden alle elementen opgenomen in een geschikt businessmodel voor boeren.

“Mooi dat een duurzaam initiatief als RESPECTfarms zich met deze Europese subsidie verder kan ontwikkelen. Het helpt ons in de ontwikkeling naar een duurzaam en rechtvaardig voedselsysteem”, zegt Saskia Bruines, Wethouder Financiën, Economie en Cultuur, Gemeente Den Haag. “Een start-up die goed past bij het profiel van de Haagse regio en de impact economie, waar veel duurzame pioniers dagelijks werken aan innovaties, die gericht zijn op de grote maatschappelijke uitdagingen waar we als samenleving voor staan.”

Reactie toevoegen

 
Dossiers
Meer over
Lees ook
Nooit meer slachten - Paul Shapiro

Nooit meer slachten - Paul Shapiro

Paul Shapiro onderzoekt de ontwikkeling van de kweekvleesindustrie. Als deze industrie haar doelen behaalt, kan deze volgens Shapiro grote problemen de wereld uit helpen. Shapiro verkent de stand van zaken: hoe is de industrie ontstaan, hoe staat zij er nu voor en welke uitdagingen komt ze nog tegen.

Minister Schouten: ‘Kweekvlees is een Novel Food en moet langs de EFSA’

Minister Schouten: ‘Kweekvlees is een Novel Food en moet langs de EFSA’

In een wereld waarin de vleesvervangers je om je oren vliegen, lijkt de marktintroductie van kweekvlees helemaal niet zo ver weg. Maar uit de kamerbrief van vandaag van minister Schouten blijkt dat het toch nog even kan duren voordat dit type product in de supermarkt ligt.

Meer dan 40 procent van de Belgen wil kweekvlees proberen

Meer dan 4 op de 10 (42 procent) Belgen zijn voorstander van kweekvlees. In Vlaanderen ligt dat aantal zelfs op 4,7. Dat blijkt uit een onderzoek door dierenrechtenorganisatie GAIA.  Door redactie FoodlogIn het kader van de nieuwe campagne tegen het slachten van dieren, hield de organisatie een enquête onder 1.001 Belgen.  Dierenwelzijn en milieubewustzijn blijken de belangrijkste redenen om kweekvlees te eten. Van de respondenten wil 57 procent kweekvlees consumeren omdat het hen in staat stelt echt vlees te eten zonder dierenleed; 52 procent...