Ontslagen bij Stegeman Deventer en Wijhe

13 augustus 2012 Tom van der Meer

DEVENTER – Vleeswarenfabrikant Stegeman gaat in de vestigingen Deventer en Wijhe in totaal 90 banen schrappen. Gedwongen ontslagen zijn hierbij onvermijdelijk.

DEVENTER – Vleeswarenfabrikant Stegeman gaat in de vestigingen Deventer en Wijhe in totaal 90 banen schrappen. Gedwongen ontslagen zijn onvermijdelijk.


'We hebben dit voornemen vastgelegd in een adviesaanvraag aan de Ondernemingsraad', zegt woordvoerder Margreet Slijkhuis van Stegeman tegen meatandmeal.nl. 'De te schrappen banen zullen deels via natuurlijk verloop en het niet opvullen van vacatures geschieden, maar er zullen ook gedwongen ontslagen vallen.' Het productportfolio wordt volgens haar niet aangetast.


In de derde vestiging in Sint Michielsgestel worden geen banen geschrapt. Bij Stegeman werken in totaal 750 mensen; in Wijhe zo’n 300 medewerkers en in Deventer 160.


Overcapaciteit

Het bedrijf kampt met een overcapaciteit op de vleesmarkt waardoor de marges onder druk staan. 'Om onze concurrentiepositie te bewaren zijn wij genoodzaakt de organisatie aan te passen', aldus het bedrijf. Door de overcapaciteit en de prijzenoorlog in de retail moest het bedrijf al eerder fors reorganiseren.


Stegeman wil de reorganisatie binnen enkele maanden doorvoeren. Komende maandag hebben de vakbonden een eerste overleg met de directie over een sociaal plan. De medewerkers zijn gistermiddag ingelicht.


Betrokkenheid

Slijkhuis: 'Het personeel heeft goede, kritische vragen gesteld. Maar dat toont de betrokkenheid van de medewerkers aan en hun trots voor het bedrijf.'


FNV Bondgenoten maakt zich grote zorgen. Vakbondsbestuurder Wilma Daams vreest dat moederbedrijf Smithfield Foods, dat Stegeman vorig jaar van Sara Lee overnam, het niet bij deze reorganisatie zal laten.


'Onderzoeken lopen nog'

Ze vraagt zich af waarom het bedrijf nu met de reorganisatie van Deventer en Wijhe komt, terwijl er nog onderzoeken lopen naar het functioneren en naar de efficiëntie van andere afdelingen. Zo is eerder al gesproken over uitbesteding van de kantine en de schoonmaak.


Daams denkt dat Stegeman de reorganisatie opknipt en dat nog meer reorganisatierondes volgen, waarbij opnieuw werkgelegenheid sneuvelt. 'Ik ben er absoluut niet gerust op dat het hier bij blijft', aldus Daams. Volgens Slijkhuis is voor die angst geen enkele reden. 'Puur speculatief. Daar valt voorlopig niets over te zeggen.'

Stem ook mee met onze stelling: 'Directie Stegeman moet opstappen'.

Lees ook:

Smithfield tekent vrede met personeel (23 november 2006)


Stegeman bouwt merk fors uit (9 november 2006)


Overnamehonger Smithfield nog niet gestild (1 augustus 2006)


Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:

Alle berichten over Stegeman

Alle berichten over Smithfield

Alle berichten over ontslagen

Altijd op de hoogte blijven?