Recall Habek nu ook in Nederland

13 augustus 2012 Tom Van der Meer

VEENENDAAL - Snackproducent Leverdo (van moederbedrijf Habek) haalt nu ook in Nederland verschillende merken frikadellen, gehaktballen, minisnacks en hamburgers terug.

VEENENDAAL - Snackproducent Leverdo (van moederbedrijf Habek) haalt nu ook in Nederland verschillende merken frikadellen, gehaktballen, minisnacks en hamburgers terug.


In de snacks zijn hoge concentraties Staphylococcus aureus aangetroffen, een bacterie die kan zorgen voor maag- en darmklachten.


Volgens perswoordvoerder Ad Nagelkerke van Leverdo lag de oorzaak in een defect in de productie-installatie. 'Na de pasteurisatiestap volgt de koelstap. In de koelband zat het defect', vertelt hij tegen Meatandmeal.


Veel merken

De producten liggen onder meer in de schappen bij Albert Heijn, C1000, Plus en Super. De recall betreft meer dan 60 producten van een lijst merken, waaronder AH, Aro, Biz Biz, C1000, Habek, Markant, Metro, O'lacey, Plus en Super 


Dat heeft de producent vrijdag laten weten. De snacks zijn te herkennen aan het EG-nummer NL 594 op de verpakking en hebben de houdbaarheidsdatum tot en met 23 augustus 2008.


Eerder deze maand haalde Colruyt in België al de minisnacks, hamburgers en frikadellen van Habek uit het schap, nadat scouts geveld waren door dezelfde bacterie. Dit ging om het merk Autofrit.


Samenhang?

Nagelkerke zegt dat het om twee losstaande zaken gaat. Toeval dus. 'In België ging het om 1 incident. Hier is geen grootschalige recall van ons geweest, maar heeft Colruyt uit voorzorg de producten uit de schappen gehaald. Nu besloten we zelf tot een recall.'


Nagelkerke geeft aan dat de productie-installatie samen met TNO is bekeken, onderzocht en gerepareerd. 'Het defect is dus inmiddels verholpen. Wel hebben we nog extra kwaliteitscontroles op de nu uitgeleverde producten.'  

Kijk ook eens in ons dossier recalls

Lees ook:

Strop voor Habek na hamburgeraffaire (23 augustus 2007)


Ziekmakende hamburgers kwamen uit Nederland (14 augusutus 2007) 


Hamburgers vellen scouts (8 augustus 2007) 

Kijk in ons nieuwsarchief voor:

Alle berichten over Habek

Alle berichten over hamburgers

Alle berichten over voedselvergiftiging

Altijd op de hoogte blijven?