Veel belangstelling voor Open Huis Food Innovation Academy
Foto: Food Innovation Academy/Kevin Altena – Crozz Media
Afgelopen zaterdag 28 januari opende de Food Innovation Academy (FIA) in Vlaardingen de deuren. Ruim 200 belangstellenden bezochten het Open Huis waar foodbedrijven uit de regio Rijnmond zich samen met de praktijkopleidingen van Lentiz (operators), Albeda (bakkers) en Inholland (onderzoek) presenteerden.
Geïnteresseerden uit de regio maakten tijdens het Open Huis kennis met de voedingsmiddelensector. Bedrijven als Bakkerij De Paauw, FrieslandCampina, Farm Frites, Borgesius/Goedhart en De Koning Vlees waren op het bedrijvenplein aanwezig om tekst en uitleg te geven over hoe het is om te werken in een dergelijk productiebedrijf en welk perspectief dat biedt. Uiteraard kon er ook worden geproefd van de producten die de bedrijven hadden meegenomen, wat leidde tot meer inzicht en begrip en een betere beeldvorming.
Opleiden en praktijk
FIA-opleider Lentiz toonde in het Micro Lab en het Cuisine Lab hoe je als operator kunt worden opgeleid om te gaan werken in één van de foodbedrijven. Studenten waren aanwezig om gezonde pasta en lekkere pesto te maken. Albeda pakte in de Bread Bakery flink uit met allerlei soorten brood en banket, die ter plekke werden opgemaakt door leerling-bakkers. Inholland wees in het Chemic Lab geïnteresseerden er op wat het werken in een laboratorium binnen een foodbedrijf inhoudt. In dezelfde ruimte lieten de collega’s van de afdeling Quality Control (QC) van FIA-partner Royal Steensma zien hoe je spijs en fondant test op kwaliteit.
IJscentrum
Dat food ook zeker fun is, bewijst het team van het IJscentrum dat de bezoekers liet zien én proeven hoe het lekkerste, ambachtelijk bereidde ijs van Nederland moet worden gemaakt. “Een lekker ijsje proeven is altijd een goede aanleiding voor een gesprek over opleiden”, weet docent Marcel Vermeulen. Hij is ook eigenaar van ijssalon De IJsMeulen in Voorhout. Essensor nam de gasten mee in de wereld van sensoriek: hoe je met je zintuigen een product kunt beoordelen. Ook dit leidde alom tot verwondering. “Dit Open Huis helpt ons ook het panel met proevers in deze regio te vergroten, zodat we nog meer panelonderzoek kunnen doen”, vertelt directeur Jan Willem Steunenberg van Essensor.
Geen nieuws meer missen van EVMI? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste nieuws over de voedingsmiddelenindustrie.
|
Veel vragen
Uit de reacties van de vele belangstellenden – jongeren én ouderen – blijkt dat het gros zich verbaast over hoe ons voedsel wordt geproduceerd en welke kansen en mogelijkheden de foodsector biedt qua diversiteit aan banen en doorgroeimogelijkheden. “Een mooie manier om onszelf te positioneren aan een breed publiek uit de regio: dat is altijd goed!”, vat Klaas Fuite van Bakkerij De Paauw zijn beeld van het Open Huis samen. “De vragen bleven maar komen: van ouders, maar ook van de kinderen”, merkten Jan de Koning van De Koning Vlees en Huseyin Gun van Royal Steensma. “Heel gaaf om te zien hoe de FIA als samenwerkingsverband via dit soort activiteiten z’n bijdrage levert om kansen te bieden voor onze jongeren”, reageert wethouder Jacky Silos van de gemeente Vlaardingen, die ook een bezoek brengt. “Als mbo-stad zijn we dan ook apetrots op de FIA!”
Open Huis
De enthousiaste en positieve feedback is voor de FIA reden om een Open Huis als deze – wat een pilot was, vaker te gaan organiseren. “Het past naadloos in de ambities van het samenwerkingsverband, namelijk het organiseren van imagoverbeterende activiteiten om zo meer mensen enthousiast te maken te kiezen voor een baan in de foodsector”, besluit Cor Bakker van Lentiz. “Die missie is tijdens het Open Huis zeker geslaagd.”
Food Innovation Academy (FIA)
De FIA is een regionaal samenwerkingsverband voor de regio Rijnmond, dat zo’n acht jaar geleden in het leven is geroepen en steeds meer vorm krijgt. Foodbedrijven, waaronder bakkerijen, bundelen binnen de FIA de krachten met het mbo- en hbo-onderwijs om er zo voor te zorgen dat er voldoende nieuwe productiemedewerkers worden opgeleid en we werken aan imagoverbetering. Dat gebeurt door vernieuwend onderwijs te bieden waarbij het bedrijfsleven de lead heeft.
Reactie toevoegen
Dossiers
Meer over
Lees ook
‘Elke dag blij met mijn overstap naar de slagerij’
Annemarie Heikoop (20) was van plan om met kinderen te gaan werken na haar opleiding Sociaal Pedagogisch Werk (SPW). Haar bijbaantje bij Keurslagerij Beverdam in Rijssen gooide die plannen om. Annemarie vond het werk in de slagerij zo leuk dat ze er haar fulltimebaan van maakte en sinds september volgt ze ook een opleiding bij SVO vakopleiding food.
‘Leren van fouten helpt om een goede slager te worden’
Max Koning (25) wist op zijn vijftiende al dat hij slager wilde worden, maar dat hij nu al zijn eigen slagerij zou hebben was onverwachts. Max rondde alle slagersopleidingen van SVO vakopleiding food af en is sinds vorig jaar eigenaar van Keurslagerij Max Koning in Blokker.
'Van weekendhulp tot mede-eigenaar slagerij’
Op zijn vijftiende begon Koen Jager (29) aan de mbo 2-opleiding Productiemedewerker slagerij van SVO vakopleiding food. Dat ging niet vanzelf en zijn familie en vrienden zagen hem de handdoek al in de ring gooien. Maar Koen zette door, en met succes: hij rondde ook de twee vervolgopleidingen van SVO af en is nu mede-eigenaar van de slagerij waar hij...