‘Vegetariërs vertonen minder tekens van ziekte dan vleeseters’

worst

Vegetariërs vertonen minder indicaties van een aanwezige ziekte dan vleeseters, schrijft MedicalXpress over onderzoek van de universiteit van Glasgow.

In bloed- en urinemonsters zochten Schotse wetenschappers naar verschillen in ziektemarkers tussen verschillende voedingspatronen. Ze bekeken data van 177.723 personen uit de UK Biobank study. De proefpersonen zijn tussen 37 en 73 jaar oud en veranderden de afgelopen 5 jaar vrijwel niets aan hun eetgewoonten.

De groep werd gesplitst in vegetariërs (geen rood vlees, vis of gevogelte, wel nutriënt- en vezelrijk groenten, fruit en noten) en vleeseters. De 19 bestudeerde biomarkers uit bloed en urine zijn indicatoren voor diabetes, hart- en vaatziekten, kanker, lever-, bot- en gewrichtsgezondheid en de nierfunctie.

 

Lees verder op Foodlog...

Foodlog

 

Reactie toevoegen

 
Dossiers
Lees ook
Slagers oriënteren zich op vegetarische producten

Slagers oriënteren zich op vegetarische producten

Op een dinsdagmiddag in januari is het bomvol in de werkplaats van Slagerij Van Asch in Soest. Met een specifieke reden: de slagers van Gelderblom oriënteren zich op vegetarische producten.

Veel aandacht voor vleesvervangers op de Horecava

Veel aandacht voor vleesvervangers op de Horecava

Van 13 tot en met 16 januari was de Amsterdamse RAI het toneel van de Horecava. Zo´n 75.000 ondernemers en dagjesmensen bezochten de RAI om de nieuwste trends en innovaties in de horecawereld te zien én te proeven. Voor veel slagers is het jaarlijkse horeca-evenement een inspirerend uitje.

Week zonder Vlees biedt kansen

Week zonder Vlees biedt kansen

Meestal gaat het er hard aan toe in de discussie over wel of geen vlees eten. Vegetariërs lijken vlees eten soms bijna misdadig te vinden en verstokte vleeseters zetten ook de hakken in het zand. Tijdens de Week zonder Vlees afgelopen maart merkte ik eindelijk dat de discussie breder werd. Er was minder emotie en meer constructieve dialoog. Verschillende...