'Weyl opnieuw actief in runderslacht

2 juli 2013 Suzanne de Heer

Runderslachter Frank Weyl, door de rechtbank in Almelo veroordeeld voor faillissementsfraude, is sinds begin dit jaar opnieuw actief in de runderslacht. Dit melden diverse bronnen in de kalverhandel en -slacht.

Weyl zelf is niet te bereiken. Eind vorig jaar is hij veroordeeld tot 24 maanden celstraf, maar hij is nog in afwachting van een behandeling in hoger beroep. Compagnon John Wijdenes heeft begin dit jaar het abattoir in het Franse Sarreguemines (tegen Saarbrücken aan) verworven. Dit bedrijf is de voorbije jaren diverse malen van eigenaar gewisseld. Het abattoir, nu genaamd Sifra Meat, kan tot 1200 runderen per week verwerken. Sinds de laatste overname is het volop in bedrijf, meldt Boerderij.

Nederlandse kalveren


Bronnen in de kalversector melden dat er wekelijks tussen de 600 en 700 afgemeste slachtkalveren vanuit Nederland heen worden gebracht. De dieren zijn van een Noord-Nederlandse handelaar die zelf geen reactie wil geven. Eerder deed deze handelaar ook zaken met BKC International in Olst en Legden.

Businessmodel


Sifra Meat betaalt volgens handelaren meer voor de kalveren dan andere Nederlandse partijen en het biedt het kalfsvlees zeer concurrerend aan. Het is een praktijk waar Weyl in Enschede ook groot mee werd.

Zelfde handelaar


Opmerkelijk is dat de handelaar die nu levert aan Sifra Meat vroeger ook al zaken deed met Weyl. Het faillissement van dit bedrijf en de daardoor opgelopen schade hebben kennelijk geen afschrikwekkend effect gehad. Wijdenes is een bekende in de vleessector, vooral door zijn bemiddeling in Oost-Europese inleenkrachten.

Altijd op de hoogte blijven?