Wiebe Merkus Nederlandse young butcher

21 september 2016

Wiebe Merkus van slagerij Otte Boersma is in Houten Nederlands kampioen geworden tijdens de vakwedstrijd voor jonge slagers. De young butcher gaat samen met Dennis de Geijter Nederland vertegenwoordigen bij de International Young Butchers’ Competition (IYBC) 2017.

De kersverse Nederlands kampioen had niet verwacht te winnen. “De andere deelnemers waren ook heel goed”, vertelt Merkus tegen vleesplus.nl. “Maar wanneer ik eenmaal in mijn hoofd had wat ik wilde, ging het steeds beter. Ik was wel tevreden over wat ik gemaakt had.”

Merkus is de dag na het kampioenschap weer gewoon aan het werk gegaan bij slagerij Otte Boerma in het Friese Oostermeer. De beker staat op de toonbank. De medewerkers zijn trots op hem en klanten reageren enthousiast. Het geeft hem vertrouwen dat zijn werkgever hem volledig steunt. “Otte Boersma is echt een kanjer en geeft me er alle tijd voor.”

Vier opdrachten

Op de SVO-locatie in Houten streden negen jonge slagers om het Nederlands kampioenschap. Het ging om vier opdrachten: afzwoerden/uitbenen/verdelen en onderverdelen van een winkelham, verdelen en afvliezen van een technisch deel van de runderstomp, maken en presenteren van grill- en barbecuespecialiteiten en een verrassingsopdracht.

Merkus vormt samen met Dennis de Geijter, eerder dit jaar de reserve-kandidaat van IYBC 2016, het Nederlands team voor IYBC 2017. De Geijter werkt bij slagerij Vugts in Diessen. Wessel Starink werd tweede in Houten en is daarmee reserve-kandidaat voor IYBC 2017 en teamlid voor IYBC 2018. Merkus volgt de opleiding Slager in Groningen en De Geijter volgt de opleiding Winkelslager in Best.

De Nederlandse deelnemers worden in samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Slagers goed voorbereid door SVO vakopleiding food. Het team volgt een intensief trainingsprogramma om klaargestoomd te worden voor IYBC 2017, waarbij vakdeskundigen worden ingezet voor instructie en oefening. Ook in het (leer)bedrijf kunnen de deelnemers de nodige tijd besteden aan de meegegeven opdrachten.

IYBC 2017

IYBC 2017 wordt op 8 en 9 mei 2017 gehouden in het Oostenrijkse Imst. Diverse landenteams strijden er om de Europese titel. Merkus hoopt in Oostenrijk hoge ogen te gaan gooien. “We gaan in elk geval goed ons best doen.”

Nederland doet het sowieso goed in de IYBC. Eerder dit jaar behaalden Maarten Wolters en Wiebe Mulder de tweede plaats in het landenklassement achter winnaar Zwitserland. Wolters werd bovendien eerste in het individuele klassement. Ook in 2015 behaalde het Nederlands team, toen bestaande uit Kristian Grooten en Johan Augustinus, de tweede plaats. In 2014 won Nederland, met Joey Baan en Nathan Burggraaf, de Europese titel voor de vierde keer op rij. In 2013 wonnen Jeroen Kroon en Tommy Kuijten, in  2012 Marco van der Hout en Juan Lopez en in 2011 Leendert van Leeuwen en Sjouke Bouma.

In de komende Vlees+  een uitgebreidere reactie van winnaar Wiebe Merkus. Dit nummer ligt 4 oktober op de mat.

Altijd op de hoogte blijven?