Zout in hamburgers verschilt dag en nacht

13 augustus 2012 Caroline van der Plas

LONDEN - Gek op kipburgers van KFC? Koop deze dan het liefst in Maleisië. Dan krijg je het minste zout binnen. Eet je een KFC-kipburger in Nieuw-Zeeland, dan krijg je vier keer zoveel zout binnen als wanneer je hetzelfde product in Maleisië zou eten.

LONDEN - Gek op kipburgers van KFC? Koop deze dan het liefst in Maleisië. Dan krijg je het minste zout binnen. Eet je een KFC-kipburger in Nieuw-Zeeland, dan krijg je vier keer zoveel zout binnen als wanneer je hetzelfde product in Maleisië zou eten.

Zoutgehalten in wereldwijde foodmerken verschillen soms dag en nacht, heeft World Action on Salt and Health (WASH) berekend.


Hamburgers

Ook Burger King strooit nog wel eens kwistiger met de zoutpot in het ene land dan in het andere land.

Een dubbele cheeseburger met bacon van Burger King bevat in Brazilië bijvoorbeeld 3,2 gram zout, terwijl een soortgelijke hamburger in Groot-Brittannië 2,1 gram zout bevat.

Een dubbele Whopper bevat in Brazilië ook 3,2 gram zout, terwijl zo'n zelfde burger in Nederland 'maar' 2,4 gram zout bevat. De minst zoute Whopper is te vinden in Italië: 2 gram per portie.

Ook de Big Macs van McDonald’s verschillen per land nogal. In Cyprus zit er maar 2 gram zout per portie in, maar in Guatamala alweer 2,7 gram. Nederland ligt met 2,3 gram in het midden.

Een McChicken is in  Noorwegen weer het zoutst (3,1 gram) en in Groot-Brittannië het minst zout (2,6 gram). Nederland zit met 2 gram zout er tussen in.

Landen waar veel aandacht is voor gezond leven en het reduceren van zout in voeding, scoren volgens WASH over het algemeen goed.

Download hier de volledige lijst van vergeleken producten

Lees ook:

'Consument pikt zoutreductie niet' (13 juli 2009)

Broodje kebab is zout- en vetbom (28 januari 2009)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:

Alle berichten over zout

Alle berichten over hamburgers

Altijd op de hoogte blijven?