Bovengrens aan temperaturen voor langeafstandstransporten van dieren

Varken_Pixabay

Met de zomermaanden voor de boeg wil de Europese Commissie (EC) strengere regels voor diertransporten over lange afstanden. Volgende week zal de EC een voorstel indienen in de vergadering van landbouwministers om langeafstandstransporten te verbieden als de voorspelde temperaturen hoger zijn dan 30 graden Celsius. 

In een Kamerbrief geeft minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit aan dat zij dit voorstel zal steunen.

Op dit moment is in de Europese regelgeving geen temperatuurgrens aangegeven. In Nederland bestaat een nationaal plan voor extreme temperaturen. Vanaf 35 graden Celsius geeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit geen exportpapieren meer af.

Bij de hoge temperaturen van vorige maand, gaven verschillende slachterijen aan 's nachts te willen gaan slachten met het oog op het welzijn van de aangevoerde dieren. Dat plan viel in het water, omdat er geen inspecteurs beschikbaar waren. In Duitsland gaan inmiddels stemmen op om tijdens een hittegolf ook voor mensen extra maatregelen te treffen, zoals een verplichte siësta op het heetst van de dag.

Bron: Foodlog

Reactie toevoegen

 
Lees ook
NVWA: beter dierenwelzijn en slechtere hygiëne in pluimveeslachthuizen

NVWA: beter dierenwelzijn en slechtere hygiëne in pluimveeslachthuizen

Grote pluimveeslachthuizen zijn beter gaan scoren op dierenwelzijn, maar zijn de hygiëneregels minder goed gaan naleven. Dat blijkt uit de naleefmonitor pluimveeslachthuizen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De regels voor dierenwelzijn worden over het algemeen goed nageleefd, concludeert de NVWA. Maar op hygienisch gebied...

NVWA maakt nalevingsscores per slachthuis openbaar

NVWA maakt nalevingsscores per slachthuis openbaar

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) publiceerde 29 augustus de derde Naleefmonitor Roodvleesslachthuizen (varkens, runderen, schapen, geiten en paarden). Voor het eerst maakt de autoriteit ook de nalevingsscores per individueel slachthuis openbaar. Door Hasna Chelhi - Foodlog Hoewel het nog even zoeken is op de site van de...

NVWA treft sulfiet aan in gehakt

NVWA treft sulfiet aan in gehakt

Tijdens een inspectie bij een producent van diepvriesgehakt kwam de NVWA  erachter dat deze sulfiet gebruikte. Nader onderzoek toonde aan dat een beperkt aantal vleesverwerkende bedrijven en slagers sulfiet heeft gebruikt om vlees een verse, rode kleur te geven. Dit is verboden. Onderzoek NVWA De NVWA startte het onderzoek na een melding over het maskeren...