Chinezen mogen Smithfield Foods inlijven

9 september 2013 Edwin Rensen

De Amerikaanse vleesverwerker Smithfield Foods heeft toestemming gekregen van de autoriteiten in de VS om overgenomen te worden door de Chinese branchegenoot Shuanghui International.

Het zou gaan om de grootste overname ooit van een Amerikaans bedrijf door een Chinese onderneming. De transactie, die eind mei werd aangekondigd, behelst in totaal een bedrag van 7,1 miljard dollar. Door de overname kan Smithfield, 's werelds grootste producent van varkensvlees, profiteren van de groeiende vraag naar varkensvlees in China. Het bedrijf kan daarbij gebruik maken van het distributienetwerk van Shuanghui, de grootste varkensvleesverwerker van het land. China is de grootste consument van varkensvlees ter wereld.

Of de deal doorgaat is echter nog onzeker. De aandeelhouders van Smithfield moeten hierover eerst nog stemmen later deze maand. Vorige maand liet de activistische aandeelhouder Starboard Value al weten steun te zoeken bij andere investeerders om de overname door de Chinezen te dwarsbomen. Het hedgefonds zegt inmiddels geïnteresseerden gevonden te hebben om delen van het voedingsmiddelenbedrijf te kopen. Smithfield heeft 460 varkenshouderijen waar jaarlijks circa 15,8 miljoen varkens worden gefokt. De omzet van het bedrijf bedroeg in het afgelopen boekjaar ruim 13 miljard dollar. (Bron: ANP)

Altijd op de hoogte blijven?