EU moet 'smokies' toelaten

13 augustus 2012 Caroline van der Plas

LONDEN – De Britse voedselautoriteit FSA gaat proberen de productie van gerookt, ongevild schapenvlees gelegaliseerd te krijgen door de Europese Unie.

LONDEN – De Britse voedselautoriteit FSA gaat proberen de productie van gerookt, ongevild schapenvlees gelegaliseerd te krijgen door de Europese Unie.

Het vlees, in Groot-Brittannië ‘smokies’ genoemd, is vooral populair bij de Afrikaanse gemeenschap. De productie ervan is echter verboden omdat volgens de huidige voedselregels alle delen van een schaap (behalve hoofd en poten) die worden gebruikt voor humane consumptie, gevild moeten zijn.

Onderzoek door de FSA wijst uit dat het in slachterijen mogelijk is om ‘smokies’ veilig en hygiënisch te produceren.

Nieuwe markt
Met het legaliseren van de productie zal volgens de FSA de illegale productie van smokies een halt toegeroepen kunnen worden. Bovendien opent het nieuwe perspectieven voor de schapenvleesindustrie. Die kan met het product een nieuwe markt aanboren en vlees van een mindere kwaliteit schapen zoals wolschapen, beter verwaarden.
 

Volgens de EU is het niet onmogelijk de huidige wet te veranderen, maar dan moet er wel sterk bewijs zijn dat de voedselveiligheid niet in gevaar komt. Nieuwe wetgeving kan overigens jaren duren.

Lees ook:
Groen licht voor Brits geroosterd schapenvlees (15 juli 2009)
Ierland wil EU-steun schapenvlees (14 maart 2008)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Alle berichten over schapenvlees

Altijd op de hoogte blijven?