Hedgefonds tegen overname Smithfield

15 augustus 2013 Suzanne de Heer

Het Amerikaanse hedgefonds Starboard Value wil de overname van vleesverwerker Smithfield Foods door een Chinese branchegenoot voorkomen. Daarvoor zoekt het hedgefonds steun bij andere investeerders.

Starboard, dat een belang van 5,7 procent heeft in Smithfield en zich al van meet af aan tegen de overname verzet, probeert nu meerdere partijen bij elkaar te brengen om het Chinese bod te overtreffen. Dat meldde financieel persbureau Bloomberg op gezag van ingewijden. Het hoopt binnen een maand een tegenbod te kunnen doen, meldt Boerderij.

Opsplitsing


Starboard heeft flinke plannen voor Smithfield. Het bedrijf moet opgesplitst worden in een Amerikaans vleesverwerkingsbedrijf, een internationaal vleesbedrijf en een varkenshouderijbedrijf. Die drie bedrijven kunnen als ze afzonderlijk verkocht worden meer opbrengen dan het huidige bod van het Chinese Shuanghui.

Omstreden overname


Shuanghui heeft 4,7 miljard dollar (3,5 miljard euro) geboden. Inclusief schulden bedraagt de waarde van de voorgestelde transactie 7,1 miljard dollar. Daarmee is het de grootste overname ooit van een Amerikaans bedrijf door een Chinese onderneming. De overname is omstreden, omdat er gevreesd wordt voor voedselveiligheidsrisico's en de nationale veiligheid van de VS als de Chinezen dit bedrijf overnemen.

Altijd op de hoogte blijven?