Ierland wil EU-steun schapenvlees

13 augustus 2012 Tom van der Meer

BRUSSEL - Europeanen eten steeds minder schapenvlees. Dat baart de regering van Ierland zorgen en daarom heeft het land dit aangekaard in Brussel.

BRUSSEL - Europeanen eten steeds minder schapenvlees. Dat baart de regering van Ierland zorgen en daarom heeft het land dit aangekaard in Brussel.


Ierland dringt maandag aan op EU-maatregelen, zoals een campagne onder jongeren om meer schapenvlees te eten. Landbouwministers van de 27 EU-landen bespreken dan de situatie in de schapenhouderij.


Europeanen aten in 2005 volgens de EC, gemiddeld 2,9 kilo aan lams- en schapenvlees. Volgend jaar zal dat gedaald zijn tot 2,7 kilo. Op vijfhonderd miljoen EU-inwoners scheelt dat ongeveer 100 miljoen ton per jaar.


In Ierland daalde het aantal schapen in tien jaar met bijna een miljoen stuks tot 4,5 miljoen. Andere landen met traditioneel veel schapen, zoals Spanje, Frankrijk en Engeland, zagen dezelfde trend.


In Nederland daalde het aantal schapen van 2 miljoen in 1992 naar zo'n 1,4 miljoen in 2006, aldus het CBS. Dit aantal daalt verder, mede door blauwtong dat vorig jaar ruim 6000 Nederlandse boerderijen trof.


Onzeker is of de EU bereid is tot steun voor de schapensector. De EU wil juist de vaste greep op de landbouwsector loslaten, waardoor boeren steeds meer de vrije markt opmoeten.


Lees ook:

Brabant start met Kempen Lam (23 november 2007)

Elf bedrijven kregen 'vuil' lamsvlees (31 oktober 2007)

Brits alarm: gevaarlijk lamsvlees (24 oktober 2007)

VWA checkt op blauwtong aan slachtlijn (28 september 2007)


Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:

Alle berichten over lamsvlees

Alle berichten coer schapenvlees

Altijd op de hoogte blijven?