Ierse export naar Nederland groeit

Ierse export naar Nederland

 

De Ierse export naar Nederland groeide in 2018 met 10 procent. Iers rundvlees had hierbinnen een belangrijk aandeel. Opvallende stijgers waren zuivel, pluimvee en varkensvlees. Dit blijkt uit het rapport Performance & Prospects 2018/2019 van Bord Bia, de Irish Food Board.

Nederland is een gezonde groeimarkt voor de Ierse voedingsmiddelenindustrie. In totaal groeide de export naar Nederland in 2018 met 10 procent naar meer dan €968 miljoen. Hierbinnen steeg het aandeel van rundvlees met 4 procent tot €200 miljoen, van pluimvee met 33 procent tot €7 miljoen en de export van varkensvlees steeg met 17 procent tot €8 miljoen. Ook de Ierse zuivel liet groei zien, dit aandeel groeide met 20 procent. Daarentegen liet de uitvoer van vis, schaal- en schelpdieren een daling zien van 24 procent tot €18 miljoen.

De totale Ierse export van voedingsmiddelen en tuinbouw bedroeg in 2018 van € 12,1 miljard. Volgens de cijfers van Bord Bia bleven de grootste exportcategorieën van Ierland, vlees en zuivel - die twee derde van de totale uitvoer beslaan - in 2018 stabiel.

De Ierse minister van Landbouw, Voedsel en Visserij, Michael Creed blikte tijdens de presentatie van Bord Bia’s rapport vooruit, “Markt- en handelsinzichten wijzen erop dat de wereldwijde vraag naar Ierse voedingsmiddelen in 2019 positief zal blijven, maar de potentiële impact van de Brexit is natuurlijk een significant risico. In deze omstandigheden is het belangrijker dan ooit dat we als land de krachten bundelen om ons bereik op de wereldmarkt te vergroten en dat wij blijven streven naar de hoogste kwaliteit en onderscheidendheid.”

Ook Tara McCarthy, CEO van Bord Bia was positief over de Ierse export. “De Ierse voedingsmiddelenexporteurs slaagden erin het handelsverkeer te laten groeien in een buitengewoon instabiel jaar. Dat de exportwaarde voor een tweede opeenvolgend jaar de 12 miljard euro overschreed en er nieuwe volumerecords werden geboekt, is indrukwekkend. Het bewijst dat de Ierse agrifoodsector zeer veerkrachtig, gedreven en ambitieus is en dat deze een uitstekende uitgangspositie heeft om te profiteren van de aanhoudende wereldwijde vraag naar voeding.”

 

Reactie toevoegen

 
Lees ook
Zandbergen World’s Finest Meat exclusieve distributeur van Australian Agricultural Company

Zandbergen World’s Finest Meat exclusieve distributeur van Australian Agricultural Company

Zandbergen World’s Finest Meat wordt de exclusieve distributeur van Australian Agricultural Company (AACo) voor continentaal Europa. Zandbergen gaat de distributie verzorgen voor de merken Darling Downs en Kobe Cuisine.

Prijzen voor FN Global Meat op World Steak Challenge 2019

Prijzen voor FN Global Meat op World Steak Challenge 2019

In Dublin vond op 10 juli de World Steak Challenge plaats. FN Global Meat was een van de prijswinnaars en werd beloond met twee keer goud en een keer zilver. In totaal reikte de jury 255 medailles uit, 106 gouden, 90 zilveren en 59 bronzen. Het Deense bedrijf JN Meat International won evenals vorig jaar de titel World’s Best Steak.

1788 rundvlees krijgt geverifieerde Black Angus erkenning

1788 rundvlees krijgt geverifieerde Black Angus erkenning

Het Australische rundvlees 1788 krijgt vanaf juni 2018 de geverifieerde Black Angus beef certificering van de Angus Society of Australia. 1788 is een merk van Jan Zandbergen. Het assortiment bestaat uit Australisch graangevoerd rundvlees.