Ierse export naar Nederland groeit

Ierse export naar Nederland

 

De Ierse export naar Nederland groeide in 2018 met 10 procent. Iers rundvlees had hierbinnen een belangrijk aandeel. Opvallende stijgers waren zuivel, pluimvee en varkensvlees. Dit blijkt uit het rapport Performance & Prospects 2018/2019 van Bord Bia, de Irish Food Board.

Nederland is een gezonde groeimarkt voor de Ierse voedingsmiddelenindustrie. In totaal groeide de export naar Nederland in 2018 met 10 procent naar meer dan €968 miljoen. Hierbinnen steeg het aandeel van rundvlees met 4 procent tot €200 miljoen, van pluimvee met 33 procent tot €7 miljoen en de export van varkensvlees steeg met 17 procent tot €8 miljoen. Ook de Ierse zuivel liet groei zien, dit aandeel groeide met 20 procent. Daarentegen liet de uitvoer van vis, schaal- en schelpdieren een daling zien van 24 procent tot €18 miljoen.

De totale Ierse export van voedingsmiddelen en tuinbouw bedroeg in 2018 van € 12,1 miljard. Volgens de cijfers van Bord Bia bleven de grootste exportcategorieën van Ierland, vlees en zuivel - die twee derde van de totale uitvoer beslaan - in 2018 stabiel.

De Ierse minister van Landbouw, Voedsel en Visserij, Michael Creed blikte tijdens de presentatie van Bord Bia’s rapport vooruit, “Markt- en handelsinzichten wijzen erop dat de wereldwijde vraag naar Ierse voedingsmiddelen in 2019 positief zal blijven, maar de potentiële impact van de Brexit is natuurlijk een significant risico. In deze omstandigheden is het belangrijker dan ooit dat we als land de krachten bundelen om ons bereik op de wereldmarkt te vergroten en dat wij blijven streven naar de hoogste kwaliteit en onderscheidendheid.”

Ook Tara McCarthy, CEO van Bord Bia was positief over de Ierse export. “De Ierse voedingsmiddelenexporteurs slaagden erin het handelsverkeer te laten groeien in een buitengewoon instabiel jaar. Dat de exportwaarde voor een tweede opeenvolgend jaar de 12 miljard euro overschreed en er nieuwe volumerecords werden geboekt, is indrukwekkend. Het bewijst dat de Ierse agrifoodsector zeer veerkrachtig, gedreven en ambitieus is en dat deze een uitstekende uitgangspositie heeft om te profiteren van de aanhoudende wereldwijde vraag naar voeding.”

 

Reactie toevoegen

 
Lees ook
Anticiperen op de Brexit

Anticiperen op de Brexit

Op 15 januari stemde het Britse parlement het Brexit-akkoord tussen premier May en Brussel met zeer veel stemmen weg. De kans op een harde Brexit neemt toe. Hoe kunnen we hierop anticiperen? Bij een zogenaamde no-deal maken de EU en het Verenigd Koninkrijk (hierna VK) geen concrete afspraken over de handelsrelatie. Vrijwel alle banden worden doorgesneden...

‘Geen besmet Pools rundvlees in Nederlandse winkels’

‘Geen besmet Pools rundvlees in Nederlandse winkels’

De Europese Commissie heeft Polen opgeroepen om de verkoop van het vlees van zieke koeien onmiddellijk te stoppen en het vlees zo snel mogelijk te traceren. Volgens de NOS zijn er geen zieke Poolse koeien in de Nederlandse vleesketen beland. Door Lin Batten - Foodlog Deze week kwam door een undercoveractie van een Pools televisieprogramma...

Brexit brengt helft Nederlandse exporteurs in problemen

Brexit brengt helft Nederlandse exporteurs in problemen

Het Nederlandse bedrijfsleven lijkt er nog niet van doordrongen dat het zelf ook maatregelen moet nemen om de handelsstromen met Groot-Brittannië ook na de Brexit van 29 maart aanstaande soepel te laten verlopen. De douane en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit zijn volop gemobiliseerd. Door Cecile Janssen - Foodlog Bij ruim 72.000 ondernemers...