Ierse export naar Nederland groeit

Ierse export naar Nederland

 

De Ierse export naar Nederland groeide in 2018 met 10 procent. Iers rundvlees had hierbinnen een belangrijk aandeel. Opvallende stijgers waren zuivel, pluimvee en varkensvlees. Dit blijkt uit het rapport Performance & Prospects 2018/2019 van Bord Bia, de Irish Food Board.

Nederland is een gezonde groeimarkt voor de Ierse voedingsmiddelenindustrie. In totaal groeide de export naar Nederland in 2018 met 10 procent naar meer dan €968 miljoen. Hierbinnen steeg het aandeel van rundvlees met 4 procent tot €200 miljoen, van pluimvee met 33 procent tot €7 miljoen en de export van varkensvlees steeg met 17 procent tot €8 miljoen. Ook de Ierse zuivel liet groei zien, dit aandeel groeide met 20 procent. Daarentegen liet de uitvoer van vis, schaal- en schelpdieren een daling zien van 24 procent tot €18 miljoen.

De totale Ierse export van voedingsmiddelen en tuinbouw bedroeg in 2018 van € 12,1 miljard. Volgens de cijfers van Bord Bia bleven de grootste exportcategorieën van Ierland, vlees en zuivel - die twee derde van de totale uitvoer beslaan - in 2018 stabiel.

De Ierse minister van Landbouw, Voedsel en Visserij, Michael Creed blikte tijdens de presentatie van Bord Bia’s rapport vooruit, “Markt- en handelsinzichten wijzen erop dat de wereldwijde vraag naar Ierse voedingsmiddelen in 2019 positief zal blijven, maar de potentiële impact van de Brexit is natuurlijk een significant risico. In deze omstandigheden is het belangrijker dan ooit dat we als land de krachten bundelen om ons bereik op de wereldmarkt te vergroten en dat wij blijven streven naar de hoogste kwaliteit en onderscheidendheid.”

Ook Tara McCarthy, CEO van Bord Bia was positief over de Ierse export. “De Ierse voedingsmiddelenexporteurs slaagden erin het handelsverkeer te laten groeien in een buitengewoon instabiel jaar. Dat de exportwaarde voor een tweede opeenvolgend jaar de 12 miljard euro overschreed en er nieuwe volumerecords werden geboekt, is indrukwekkend. Het bewijst dat de Ierse agrifoodsector zeer veerkrachtig, gedreven en ambitieus is en dat deze een uitstekende uitgangspositie heeft om te profiteren van de aanhoudende wereldwijde vraag naar voeding.”

 

Reactie toevoegen

 
Lees ook
De runderen van Label Rouge

De runderen van Label Rouge

De Franse veehouder Didier Auclair houdt in Buxière-les-Mines in de Auvergne runderen en schapen. Het vlees draagt het keurmerk Label Rouge, waarvoor strenge regels gelden ten aanzien van dierenwelzijn. Het boerenbedrijf van Didier Auclair beslaat bijna honderd hectare land, waarvan twaalf hectare voor verbouw van de granen. Dat dient mede...

Celstraffen en geldboetes voor paardenvlees-fraudeurs

Celstraffen en geldboetes voor paardenvlees-fraudeurs

Afgelopen vrijdag werd de directeur van slachthuis Van Hattem uit Dodewaard veroordeeld voor 324 dagen celstraf, waarvan 180 voorwaardelijk. De rechter beoordeelde hem als schuldig van valsheid in geschrifte. In zijn slachthuis werden in 2012 en 2013 honderden pony’s geslacht en verwerkt tot ‘rundvleesproducten’. De rechtbank...

Anticiperen op de Brexit

Anticiperen op de Brexit

Op 15 januari stemde het Britse parlement het Brexit-akkoord tussen premier May en Brussel met zeer veel stemmen weg. De kans op een harde Brexit neemt toe. Hoe kunnen we hierop anticiperen? Bij een zogenaamde no-deal maken de EU en het Verenigd Koninkrijk (hierna VK) geen concrete afspraken over de handelsrelatie. Vrijwel alle banden worden doorgesneden...