KNS: "Bereid je voor op de btw-verhoging"

Afbeelding_BTW-9

Half november valt het besluit over de btw-verhoging. Gaat het lage btw-tarief omhoog van 6 naar 8 procent? Hoewel KNS hoopt dat dit plan het niet haalt, adviseert de organisatie slagers om zich op deze btw-verhoging voor te bereiden.

De KNS wil het lage btw-tarief handhaven omdat voeding een primaire levensbehoefte is. Op de website staat te lezen: "De KNS heeft zich de afgelopen maanden dan ook ingezet om dit tarief te behouden. Een verhoging van de btw op voeding, ofwel een prijsstijging, verkleint de toegankelijkheid op gezond voedsel en kiest de consument vaker voor goedkopere en dus minder gezonde voeding. Dit heeft negatieve gevolgen voor de Nederlandse volksgezondheid."

Hoe kunnen slagers zich op deze prijsstijging voorbereiden? Op de website geeft KNS een aantal tips en aandachtspunten

  • Slagers moeten ervoor zorgen dat de prijzen op 1 januari 2019 zijn aangepast. Houdt hierbij rekening met eventuele prijswijzigingen. Denk ook aan psychologische prijsdrempels, misschien is het beter om de prijswijzigingen stapsgewijs in te voeren. 
  • De tariefwijzigingen hebben gevolgen voor de administratie, zoals de boekhoud- en kassasystemen. KNS adviseert slagers om te controleren of ze dit zelf aan kunnen passen of hier hulp bij nodig hebben.
  • Houd er bij het factureren in januari 2019 rekening mee dat voor werkzaamheden die in december zijn verricht het oude btw-tarief geldt.

De KNS adviseert de leden om tijdig met de voorbereidingen te beginnen, om eventuele verassingen te voorkomen. Op de website van KNS lees je meer over dit onderwerp.

 

Dossiers

Reactie toevoegen

 
Lees ook
Cao-onderhandelingen slagersbranche

Cao-onderhandelingen slagersbranche

KNS heeft een eindbod voor een nieuwe cao uitgebracht aan de vakbonden. Dit gebeurde na vier onderhandelingsrondes zo staat op de website van de brancheorganisatie te lezen. Het eindbod omhelst een loonsverhoging van 2,5% vanaf 1 maart 2019 en een verlaging van de zondagtoeslag naar 80 procent. Het werken op zondag blijft ook vrijwillige basis. In...

Anticiperen op de Brexit

Anticiperen op de Brexit

Op 15 januari stemde het Britse parlement het Brexit-akkoord tussen premier May en Brussel met zeer veel stemmen weg. De kans op een harde Brexit neemt toe. Hoe kunnen we hierop anticiperen? Bij een zogenaamde no-deal maken de EU en het Verenigd Koninkrijk (hierna VK) geen concrete afspraken over de handelsrelatie. Vrijwel alle banden worden doorgesneden...

VIP 2019 viert jubileum met meer inspiratie en kennis

VIP 2019 viert jubileum met meer inspiratie en kennis

De vijfde editie van het Vers Inspiratie Platform vindt op 1 en 2 april plaats in Expo Houten. Dit jubileum heeft een grotere opzet en zet in op nog meer inspiratie en kennis. Op beide dagen zijn er diverse workshops gericht op ondernemers, medewerkers en studenten binnen de foodbranche. VIP 2019 benut dit jaar alle drie de hallen van Expo Houten....