KNS: "Bereid je voor op de btw-verhoging"

Afbeelding_BTW-9

Half november valt het besluit over de btw-verhoging. Gaat het lage btw-tarief omhoog van 6 naar 8 procent? Hoewel KNS hoopt dat dit plan het niet haalt, adviseert de organisatie slagers om zich op deze btw-verhoging voor te bereiden.

De KNS wil het lage btw-tarief handhaven omdat voeding een primaire levensbehoefte is. Op de website staat te lezen: "De KNS heeft zich de afgelopen maanden dan ook ingezet om dit tarief te behouden. Een verhoging van de btw op voeding, ofwel een prijsstijging, verkleint de toegankelijkheid op gezond voedsel en kiest de consument vaker voor goedkopere en dus minder gezonde voeding. Dit heeft negatieve gevolgen voor de Nederlandse volksgezondheid."

Hoe kunnen slagers zich op deze prijsstijging voorbereiden? Op de website geeft KNS een aantal tips en aandachtspunten

  • Slagers moeten ervoor zorgen dat de prijzen op 1 januari 2019 zijn aangepast. Houdt hierbij rekening met eventuele prijswijzigingen. Denk ook aan psychologische prijsdrempels, misschien is het beter om de prijswijzigingen stapsgewijs in te voeren. 
  • De tariefwijzigingen hebben gevolgen voor de administratie, zoals de boekhoud- en kassasystemen. KNS adviseert slagers om te controleren of ze dit zelf aan kunnen passen of hier hulp bij nodig hebben.
  • Houd er bij het factureren in januari 2019 rekening mee dat voor werkzaamheden die in december zijn verricht het oude btw-tarief geldt.

De KNS adviseert de leden om tijdig met de voorbereidingen te beginnen, om eventuele verassingen te voorkomen. Op de website van KNS lees je meer over dit onderwerp.

 

Dossiers

Reactie toevoegen

 
Lees ook
Inschrijving voor de Grote Grillworsttest geopend

Inschrijving voor de Grote Grillworsttest geopend

Ieder jaar organiseert de KNS de Grote Grillworsttest. Slagers en worstenmakers kunnen zich weer inschrijven voor deze vakwedstrijd. Vorig jaar won Keurslager Braamskamp uit Rolde deze wedstrijd. Vanwege de winst zit slager Han Braamskamp dit jaar in de jury. Samen met tv kok en worstliefhebber Hugo Kennis en Nathan Burggraaf, gecertificeerd...

Het lage btw-tarief gaat omhoog

Het lage btw-tarief gaat omhoog

Na de Tweede kamer, is ook de Eerste Kamer akkoord met de btw-verhoging. Op 18 december stemden de Kamerleden met het voorstel in. Dit betekent dat het lage btw-tarief vanaf 1 januari van 6 procent naar 9 procent gaat. Deze tariefverhoging heeft gevolgen voor onder andere de administratie, de prijzen van goederen en diensten en de...

1 op de 13 ondernemers te laat met btw-aangifte

1 op de 13 ondernemers te laat met btw-aangifte

Ongeveer 140.000 ondernemingen misten afgelopen kwartaal de deadline van 1 november om hun btw-aangifte en/of -betaling te doen. Zij ontvangen een dezer dagen een naheffingsaanslag, vaak met boete. In ruim 80 procent van de gevallen was de betaling niet op tijd of correct. Dat meld de Belastingdienst in een persbericht van 3 december. Veel ondernemers,...