Langere houdbaarheid vlees

6 december 2007 redactie

SLAGERSWERELD - Een nieuw product op basis van chitosan en glucose kan de houdbaarheid van vlees verlengen met 2-4 weken.

SLAGERSWERELD - Een nieuw product op basis van chitosan en glucose kan de houdbaarheid van vlees verlengen met 2-4 weken.

Het gaat om een chitosan-glucose complex (CGC) dat verkregen wordt na verhitting via de Maillard reactie. In een test bij lamsvlees en salami bleek CGC een goede antioxidant met antimicrobiële activiteit. De resultaten worden beschreven in Food Chemistry.

Effectief
CGC bleek effectief tegen E. coli, Pseudomonas, Staphylococcus aureus en Bacillus cereus. Bij lamsvlees en varkenssalami werd een verlenging van de houdbaarheid geconstateerd van respectievelijk 14 en 28 dagen. CGC bleek een beter houdbaarheidsmiddel dan chitosan alleen, vanwege de betere antioxidantactiviteit.

De onderzoekers noemen CGC een veelbelovend nieuw houdbaarheidsmiddel voor diverse voedseltoepassingen.Bron: AgriHolland B.V.

Altijd op de hoogte blijven?