'Nederlander moet meer lam eten

13 augustus 2012 Tom Van der Meer

OOSTERWOLDE - 'De vleessector moet het eten van lamsvlees meer promoten', zegt Wout Verbree van adviesbureau Di Agnello Products. Als Nederlanders meer lamsvlees eten, worden Nederlandse schapenhouders minder afhankelijk van de export.

OOSTERWOLDE - 'De vleessector moet het eten van lamsvlees meer promoten', zegt Wout Verbree van adviesbureau Di Agnello Products. Als Nederlanders meer lamsvlees eten, worden Nederlandse schapenhouders minder afhankelijk van de export.


LTO Nederland waarschuwt dat als blauwtong volgend jaar niet is verdwenen, de export helemaal stilvalt. Dat betekent het failliet van de sector, tenzij het vizier meer op de Nederlandse markt gericht wordt.


'Nederlandse schapenhouders hebben zich geheel afhankelijk gemaakt van de export en dat wreekt zich nu', zegt Verbree, die met zijn adviesbureau al jaren het Nederlandse lamsvlees promoot. 'De kwaliteit van het Nederlandse lam is het beste van de wereld, maar dat wordt de Nederlandse consument niet verteld.'


De consumptie in Nederland van lams- en schapenvlees komt vooral van allochtonen. 'Autochtonen eten slechts af en toe een lamskotelet en –bout. Als het hele lam gegeten zou worden, zou het vlees goedkoper zijn.'


In zijn ogen moet de sector veranderen. 'Nu nog exporteren schapenhouders hun lammeren massaal naar Frankrijk. Maar als slagers in Nederland lam willen, moeten ze het maar komen halen. Dat is zo’n beetje de houding van de schapenboeren. Geen slager doet dat, wat de omzet is te laag voor al die moeite.'


Nieuw-Zeelandse handelaren hebben volgens Verbree de markt in handen omdat zij wel de gevraagde producten leveren. 'Dan is helemaal vreemd dat miljoenen gestoken is in een promotiecampagne voor het eten van schapenvlees. Nieuw-Zeealandse boeren zullen zich een kriek gelachen hebben, want zij profiteren ervan.'


Verbree wil dat schapenboeren hun lammeren in Nederland verkopen, slachterijen lamsvlees verwerken, slagers/supermarkten deze verkopen en consumenten meer van het lam eten. Maar hij ziet ook dat de sector verdeeld is.


'Iedereen wacht op elkaar. Schapenhouders rekenen erop dat de export weer aantrekt, maar die export is al overgenomen door de Britten. Boeren moeten rekening houden met minstens 50 procent minder export. Er moet snel worden gehandeld, anders wordt de sector van de kaart geveegd', aldus Verbree.


Lees ook:

EU geeft 1,5 mln euro voor promotie Schots vlees (17-01-2006)

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:

Alle berichten over: lamsvlees

Altijd op de hoogte blijven?