Onderzoek: Nederlanders zijn positiever over kweekvlees

evmi-kweekvlees

Nederlanders zijn de afgelopen vijf jaar positiever gaan denken over kweekvlees. In 2013 dacht 63 procent positief over kweekvlees. In 2018 steeg dit percentage naar 74 procent. Dit blijkt uit onderzoek van het onderzoeksbureau Flycatcher uit Maastricht.

Voorafgaand aan de presentatie van de eerste kweekvleesburger door professor Mark Post van Universiteit Maastricht ondervroeg onderzoeksbureau Flycatcher ruim 1.000 Nederlanders. Slechts 21 procent van deze groep had destijds weleens van kweekvlees gehoord. In 2018 is de bekendheid gestegen naar 53 procent.

Kweekvlees

Het aantal Nederlanders dat kweekvlees in de supermarkt zou kopen is ook licht gestegen. Van 52 procent naar 57 procent. Ook zijn Nederlanders bereid om meer te betalen: bijna een vijfde is bereid om 20 tot 50 procent extra te betalen voor kweekvlees.

78 procent wil vaker kweekvlees kopen als de smaak, structuur en voedingswaarden hetzelfde zijn als 'gewoon' vlees. De belangrijkste reden is het voorkomen van dierenleed. Andere redenen die worden gegeven zijn  het oplossen van het wereldvoedselprobleem en het verminderen van afvalstoffen. Kweekvlees is genetisch gemodificeerd, dit is de belangrijkste reden om geen kweekvlees te kopen.

Andere naam

Het woord kweekvlees vinden de Nederlanders niet. Het roept de associatie 'nep', 'vies' en 'vreemd' bij ze op. Ruim de helft, 55 procent, wil kweekvlees een andere naam geven. Dit is een daling ten op zichte van 2013. Toen wilde 64 procent nog een andere benaming.

Bron: Flycatcher

Reactie toevoegen

 
Lees ook
Meer dan 40 procent van de Belgen wil kweekvlees proberen

Meer dan 40 procent van de Belgen wil kweekvlees proberen

Meer dan 4 op de 10 (42 procent) Belgen zijn voorstander van kweekvlees. In Vlaanderen ligt dat aantal zelfs op 4,7. Dat blijkt uit een onderzoek door dierenrechtenorganisatie GAIA.  Door redactie FoodlogIn het kader van de nieuwe campagne tegen het slachten van dieren, hield de organisatie een enquête onder...

Is kweekvlees echt beter voor het klimaat?

Is kweekvlees echt beter voor het klimaat?

Kweekvlees, vlees dat in een laboratorium uit een enkele dierlijke stamcel wordt, opgekweekt is niet zo milieuvriendelijk als gedacht. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van John Lynch en Raymond Pierrehumbert van de Universiteit van Oxford. “Er is recent veel belangstelling voor kweekvlees en veel artikelen benadrukken dat het vervangen van...

Nederlanders kopen het liefst in een fysieke winkel

Nederlanders kopen het liefst in een fysieke winkel

Ruim driekwart van de Nederlanders koopt het liefst in een fysieke winkel. Dat blijkt uit internationaal onderzoek in opdracht van Mood Media. Tegelijkertijd signaleert het GfK een groei van het aantal online bestedingen. In het eerste halfjaar van 2018 werd 25% van alle bestedingen aan producten en diensten online gedaan. Food is zelfs de sterkst...