Onderzoek: Nederlanders zijn positiever over kweekvlees

evmi-kweekvlees

Nederlanders zijn de afgelopen vijf jaar positiever gaan denken over kweekvlees. In 2013 dacht 63 procent positief over kweekvlees. In 2018 steeg dit percentage naar 74 procent. Dit blijkt uit onderzoek van het onderzoeksbureau Flycatcher uit Maastricht.

Voorafgaand aan de presentatie van de eerste kweekvleesburger door professor Mark Post van Universiteit Maastricht ondervroeg onderzoeksbureau Flycatcher ruim 1.000 Nederlanders. Slechts 21 procent van deze groep had destijds weleens van kweekvlees gehoord. In 2018 is de bekendheid gestegen naar 53 procent.

Kweekvlees

Het aantal Nederlanders dat kweekvlees in de supermarkt zou kopen is ook licht gestegen. Van 52 procent naar 57 procent. Ook zijn Nederlanders bereid om meer te betalen: bijna een vijfde is bereid om 20 tot 50 procent extra te betalen voor kweekvlees.

78 procent wil vaker kweekvlees kopen als de smaak, structuur en voedingswaarden hetzelfde zijn als 'gewoon' vlees. De belangrijkste reden is het voorkomen van dierenleed. Andere redenen die worden gegeven zijn  het oplossen van het wereldvoedselprobleem en het verminderen van afvalstoffen. Kweekvlees is genetisch gemodificeerd, dit is de belangrijkste reden om geen kweekvlees te kopen.

Andere naam

Het woord kweekvlees vinden de Nederlanders niet. Het roept de associatie 'nep', 'vies' en 'vreemd' bij ze op. Ruim de helft, 55 procent, wil kweekvlees een andere naam geven. Dit is een daling ten op zichte van 2013. Toen wilde 64 procent nog een andere benaming.

Bron: Flycatcher

Reactie toevoegen

 
Lees ook
Meatable ontwikkelt vlees uit één cel

Meatable ontwikkelt vlees uit één cel

Echt vlees produceren met een minimale impact op mens, milieu en dier, dat is de missie van de nieuwe Nederlandse startup Meatable. De startup, opgericht in samenwerking met wetenschappers van Cambridge en Stanford, is in het bezit van een patent waarmee met één cel 100% echt vlees - met zowel spier- als vetcellen -, kan worden geproduceerd,...

Kweekvlees mag nog niet geconsumeerd worden

Kweekvlees mag nog niet geconsumeerd worden

Steeds meer bedrijven willen kweekvlees op de markt brengen. Het Amerikaanse bedrijf Just wilde hun kweekvlees in een Nederlands restaurant laten proeven maar krijgt hiervoor geen toestemming van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Voorlopig is kweekvlees in Nederland alleen in het museum te bekijken. NEMO Science Museum in Amsterdam...

PHW en SuperMeat willen kweekkip op de markt brengen

PHW en SuperMeat willen kweekkip op de markt brengen

De Duitse gevogelteproducent PHW en de lab-vlees startup SuperMeat gaan samenwerken. De bedrijven willen snel kweekkip op de markt brengen. SuperMeat is een Israelisch bedrijf dat is gespecialiseerd in het kweken van vlees. Het laboratorium heeft slechts een paar cellen nodig om kippenvlees te produceren. Volgens Supermeat hoeven ze slechts een kleine...