Topslager Rudolf Alblas gaat met de tijd mee

5 december 2019

Slagerij Rudolf Alblas is sinds enkele weken een Topslager. Alblas zit al twaalf jaar in het winkelcentrum Meerzicht, en gaat met de tijd mee. Zijn assortiment verandert door de mensen die in de wijk wonen.  “Vroeger kwam er op maandag een halve koe en een varken binnen, gingen we aan het uitbenen en maakten we worst en vlees klaar voor de verkoop. Tegenwoordig kun je veel meer producten ‘bijkopen’.”

Winkelcentrum Meerzicht in Zoetermeer ligt in een van de eerste buitenwijken van Zoetermeer en bestaat nu zo’n 45 jaar. Er staat wel een en andere leeg, maar de supermarkten Jumbo en Albert Heijn zijn er gevestigd en die trekken toch veel klandizie. Tussen beide winkels in valt de blik op de slagerij van Rudolf Alblas met het uithangbord Topslager, de vitrine met vlees en dagverse maaltijden, en de broodjescorner. .”

Dat het assortiment van de slager in de loop der jaren aan verandering onderhevig was, heeft mede te maken met de bevolking van de wijk. “Er zijn meer mensen komen wonen die wat minder kapitaalkrachtig zijn en dus wat minder te besteden hebben. Toch is de opbouw van de wijk in balans en is het een goeie afspiegeling van de samenleving. Alblas heeft genoeg klandizie behouden, omdat hij weet waar veel vraag naar is. En dat zijn vooral de gewone producten: hamburgers, gehaktballen, slavinken, grillworst, rookworst…. Het ‘sociale pakket’, noemt hij het. Daarmee zijn dan ook regelmatig aanbiedingen. Vier hamburgers voor 5 euro, of van een product 4 halen, 3 betalen. “Ik wil duidelijkheid naar mijn klanten, vandaar die eenheidsprijzen”, vindt de slager. Verder heeft hij elke week aanbiedingen met vleeswarenduo’s, bijvoorbeeld 1 ons kipfilet en 1 ons gebraden gehakt voor een vaste prijs. In het weekend verkoopt hij veel shoarmapakketten met vlees, broodjes en saus.

Kleine werkplaats

De werkplaats bij de winkel is niet groot, dus alles zelf maken is niet mogelijk. Alblas weet heel goed wat hij wil én wat zijn klanten willen. Hij maakt zelf gehaktballen, gebraden gehakt, grillworst (“Goud* op de Slavakto!”), rollades, fricandeau…. Hij bakt en braadt alles in de steamer. Ook liggen zijn specialiteiten in de koelvitrine: picolootjes (snacks van kipdijfiletstukjes met spek omhuld) en tok-tok-rolletjes (kipfilet gevuld met roomkaas en een plakje spek eromheen). Het zijn geen culinaire hoogstandjes, maar eenvoudig en lekker en vooral – en dat vindt Alblas ook belangrijk – niet al te duur.

Meer weten over Rudolf Alblas en zijn slagerij? Lees dan het complete artikel in Vlees+ 7-2019. Nog geen abonnee? Sluit nu een voordelig introductieabonnement af voor maar € 49,99 ex BTW voor het eerste jaar. Abonneer nu!

 

Altijd op de hoogte blijven?