Varkensvleesgigant Smithfield in Chinese handen

3 juni 2013 Edwin Rensen

's Werelds grootste producent van varkensvlees, het Amerikaanse Smithfield Foods, heeft ingestemd met een overnamebod van 4,7 miljard dollar (3,6 miljard euro) van de Chinese branchegenoot Shuanghui International.

Het is de grootste overname ooit van een Amerikaans bedrijf door een Chinese onderneming. Inclusief schulden komt de overnamesom uit op 7,1 miljard dollar. De transactie moet nog wel worden goedgekeurd door de autoriteiten en de aandeelhouders van Smithfield, meldt Distrifood. Naar verwachting wordt de overname in de tweede helft van dit jaar afgerond.

Naar verluidt mag Smithfield nog voor een periode van 30 dagen onderhandelen met andere partijen over een hoger bod. Door de overname kan Smithfield profiteren van de groeiende vraag naar varkensvlees in China via het distributienetwerk van Shuanghui, de grootste varkensvleesverwerker van het land. Smithfield heeft 460 varkenshouderijen waar jaarlijks circa 15,8 miljoen varkens worden gefokt. De omzet van het bedrijf bedroeg in het afgelopen gebroken boekjaar ruim 13 miljard dollar. (Bron: Distrifood)

Altijd op de hoogte blijven?