Vleesprijzen wereldwijd sterk gedaald

13 augustus 2012 Caroline van der Plas

ROME - De inkomens in de wereldwijde vleessector staan onder druk door sterk gedaalde opbrengstprijzen.

ROME - De inkomens in de wereldwijde vleessector staan onder druk door sterk gedaalde opbrengstprijzen.

Dat concludeert wereldvoedselorganisatie FAO. Sinds oktober vorig jaar zijn de prijzen van de meeste producten sterk gedaald.

Dat geldt vooral voor pluimvee-, rund- en schapenvlees, de wereldprijzen van varkensvlees bleven vrij stabiel. Inmiddels lijken de prijzen te stabiliseren op een hoger niveau dan in de eerste maanden van 2007, meldt het Agrarisch Dagblad.


Dalende vraag

De slechte prijzen komen vooral door een dalende vraag in een groot deel van de wereld. Hoewel de totale vraag iets toeneemt, daalt de vraag in de Westerse landen, waar het meeste vlees geconsumeerd wordt en ook het meeste geld in de vleeshandel omgaat.


Productie

Ondanks de lagere prijzen voorziet de wereldvoedselorganisatie dat de wereldwijde productie van vlees dit jaar verder toe zal nemen met 1,2 procent tot 286 miljoen ton vlees. De sterkste stijging wordt voorzien in het varkensvleessegment, met een stijging van iets meer dan twee procent.


De varkensproductie blijft in aantallen kilo’s dan ook de belangrijkste vleesbranche met een jaarproductie van ruim 106 miljoen ton. De rundvlees- en schapenvleesproductie stijgen in de voorspellingen met minder dan een half procent.

Lees ook:

'Canadese varkensvleessector op instorten' (30 juni 2009)

Rabobank: Diversificeer vleesaanbod (18 mei 2009)

Slachters in ijzeren greep prijsdruk (15 mei 2009)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:

Alle berichten over prijzen in de vleessector

Altijd op de hoogte blijven?