Zorgen in VS om gebruik cefalosporines

9 december 2014 Klaas van der Horst Boerderij Afbeelding: FDA

De Amerikaanse Food and Drugs Administration (FDA) begint zich zorgen te maken over het gebruik van het cefalosporine Ceftiofur van Zoetis. Bij een kwart van alle overtredingen van de antiobioticanorm in rundvlees is Ceftiofur de boosdoener.

In Nederland is het gebruik van cefalosporines door de veehouderij al aan sterke banden gelegd. In de Verenigde Staten is dat nog niet het geval, maar de FDA dringt wel steeds sterker aan op beperking van het gebruik, omdat het veelvuldige gebruik in de veehouderij de effectiviteit van het middel voor de humane geneeskunde ondermijnt.

Gebruiksvoorschriften

Fabrikant Zoetis zit niet te wachten op wettelijke beperkingen en zegt dat het gebruik van het middel veilig is, mits de gebruiksvoorschriften goed worden opgevolgd. Probleem is dat juist daar de schoen wringt. Veehouders en dierenartsen vinden het een gemakkelijk en breed inzetbaar middel, dat helpt tegen veel kwaaltjes.

Toenemende resistentie

Onderzoekers signaleren daarbij een toenemende resistentie tegen Ceftiofur en verwante cefalopsprorinen bij onder meer salmonella's. Zoetis zet jaarlijks voor zo'n €245 miljoen om met Ceftiofur.

Altijd op de hoogte blijven?