Allergenen en meer…

FritsStefan22-300x200

Over een paar weken is het zover; de vernieuwde wetgeving voor slagers. Er moet een heel (digitaal) boekwerk gemaakt worden voor de consument om zo inzichtelijk te krijgen welk allergeen mogelijk in een product is verwerkt. Een monsterklus. Elk product is anders. In het ene product zit bijvoorbeeld ei verwerkt, het ander kan sporen van pinda bevatten. Prima, helemaal goed. Maar volgens mij is de overheid een beetje doorgedraaid. Het verhaal van gluten kan ik nog een beetje inkomen, de rest is een beetje vergezocht.

We zullen er toch aan moeten geloven. In mijn zoektocht bij onze kruidenleverancier, ben ik er achter gekomen dat ze een geheel nieuw pand ernaast hebben gebouwd zodat alle kruiden, specerijen, marinades & sauzen één op één overgezet konden worden naar gluten- en allergenenvrij. Wat zijn we blij! Geen smaakverandering en lekker niets declareren. Want als er niet in zit, hoeft het ook niet gedeclareerd te worden. Punt.

Apart verkopen

Een geheel nieuw verhaal waarmee we ons als slager weer kunnen onderscheiden. Nou zijn gluten en allergenen nooit te vermijden uit de slagerij, immers glutenvrije paneermeel is nog altijd anders dan de lekkere ouderwetse. Misschien een idee om het apart in de toonbank te gaan verkopen?

Een verhaal naar de consument. Geen overbodige E-nummers. Geen overbodige smaakversterkers of toevoegingen waardoor het vlees langer houdbaar blijft. Maar gewoon puur natuur. Vlees zoals het bedoeld is! Het tegenovergestelde van de supermarkt dus, waardoor we ons weer op de kaart kunnen zetten! Misschien is het nog niet eens zo gek, die wetgeving. Het schudt de slager wakker. Het zal misschien even een investering zijn om alles op de juiste plek en in kaart te krijgen, maar dan hebben we er ook wat voor terug. Een sterk verhaal, (jonge) medewerkers weten ook wat ze verkopen. Duidelijkheid en transparantie. Dat is waar het om draait, wat de consument wil. In combinatie met een lekker stukje verantwoord vlees. Profileer jezelf en zet jezelf goed op de kaart hiermee.

Nu wachten tot volgend jaar, dan mogen alle voedingswaarden ook in beeld worden gebracht. Calorieën, suikers, vetten, cholesterol en vezels.

Ik snap het al, volgend jaar dus niet met vakantie...

Reactie toevoegen

 
Lees ook
Variëren met wokschotels

Variëren met wokschotels

Van meerdere collega’s hoor ik dat kant-en-klare maaltijden al zorgen voor meer dan de helft van hun omzet. De slagerij wordt steeds meer een maaltijdwinkel. De consument wil kwaliteit en gemak en dat kunnen wij, als ambachtelijke slagers, bieden. Voor dit nummer heb ik een wokschotel gemaakt: eenvoudig te maken, presenteert mooi, een hoge winstmarge...

Smokey shoarmaspies

Smokey shoarmaspies

Epos inspireert de slager met verrassende recepten, zoals dit recept voor Smokey shoarmaspies.

‘Elke dag blij met mijn overstap naar de slagerij’

‘Elke dag blij met mijn overstap naar de slagerij’

Annemarie Heikoop (20) was van plan om met kinderen te gaan werken na haar opleiding Sociaal Pedagogisch Werk (SPW). Haar bijbaantje bij Keurslagerij Beverdam in Rijssen gooide die plannen om. Annemarie vond het werk in de slagerij zo leuk dat ze er haar fulltimebaan van maakte en sinds september volgt ze ook een opleiding bij SVO vakopleiding food.